Свят

Мета разби насочена към Европа руска пропагандна мрежа

  27.09.2022 17:36  
Мета разби насочена към Европа руска пропагандна мрежа

Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала да използва стотици фалшиви акаунти в социалните мрежи и десетки мними новинарски сайтове, за да разпространява гледната точка на Кремъл за руската инвазия в Украйна, съобщи днес компанията Мета, цитирана от Асошиейтед прес.

Мета, която притежава Фейсбук и Инстаграм, каза, че е разкрила и осуетила операцията преди тя да достигне до широка аудитория.

Фейсбук каза обаче, че това е била най-голямата и най-сложна руска пропагандна операция, която е разкрила от началото на руската инвазия.

Тя е включвала повече от 60 сайта, създадени да копират истински новинарски сайтове, включително на британския вестник "Гардиън" и на германското списание "Шпигел" Вместо истинските новини, разпространявани от тези сайтове, фалшивите сайтове са съдържали линкове към руска пропаганда и дезинформация за Украйна. Повече от 1600 фалшиви акаунти във Фейсбук са били използвани за разпространяване на пропаганда в обществото в Германия, Италия, Франция, Великобритания и Украйна.

Разкритията подчертават както ангажимента на социалните медии да наблюдават своите сайтове, така и рисковете, които продължават да произтичат от дезинформацията.

Една от фалшивите новини гласи: "Видео: Фалшивата постановка в Буча е разкрита!", като се опитва да хвърли вината за избиването на стотици украинци в окупирания от руснаците град върху Украйна.

Фалшивите акаунти в социалните мрежи са били използвани за разпространяване на линкове към фалшиви новини и други проруски постове и видеа във Фейсбук и Инстаграм, както и в платформи, включващи Телеграм и Туитър. Мрежата е била активна през цялото лято.

Тези действия в мрежата за първи път са били забелязани от разследващи журналисти в Германия. Когато Мета започнала разследването си, то е установило, че много от фалшивите акаунти вече са били премахнати от автоматичните системи на Фейсбук. Хиляди хора обаче са ползвали тези фалшиви страници във Фейсбук преди да бъдат деактивирани по-рано тази година.

Изследователи казват, че не могат директно да свържат тази мрежа с руското правителство, но директорът на Мета по предотвратяване на заплахите Дейвид Агранович отбеляза ролята, която са изиграли руски дипломати и каза, че операцията е разчитала на усъвършенствани тактики, включително използване на много езици и щателно изработени фалшиви сайтове.

Изследователи от Мета са разкрили също много по-малка дезинформационна мрежа, оперирана от Китай, която се опитвала да разпространява разделящо обществото политическо съдържание в САЩ.

Операцията е достигнала до съвсем незначителна американска аудитория, като някои постове са били толкова аматьорски направени, че си е проличавало, че не са американски, включително с правописни грешки на английски.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14