Свят

Планът на Германия за легализиране на канабиса е готов

  20.10.2022 08:36  
Планът на Германия за легализиране на канабиса е готов

Германия планира да декриминализира закупуването и притежаването на малки количества канабис в рамките на дългоочакван проект за реформа, с който ще се изпълни предизборното обещание на лявоцентристката коалиция, дошла на власт миналата година, за реформа в областта на марихуаната, предаде "Политико".

Реформата, която изтече във вестникарската група RND в сряда, ще позволи също така продажбата на канабис в лицензирани магазини и евентуално в аптеки, но ще забрани рекламата за насърчаване на потреблението.

Така нареченият основополагащ документ, който беше разпространен за обсъждане в правителството, представлява постепенна стъпка към предлагането и приемането на законодателство, което може да влезе в сила през този парламентарен мандат. Но от гледна точка на значението си той представлява решителна стъпка към легализация в най-многолюдната държава в ЕС и потенциално огромна възможност за северноамериканската канабисова индустрия, която вече се възползва от наръчника за реформи в САЩ.

Няколко европейски държави, като Португалия, вече са декриминализирали канабиса, но много други искат да видят как ще се развият реформите в Германия, преди да пристъпят към тях.

Документът е резултат от продължилото няколко месеца проучване на Буркхард Блиенер, германския комисар по наркотичните вещества, който трябваше да угоди на широк кръг от групи по интереси и на трите различни коалиционни партии, обещали легализация през ноември 2021 г.

Неговият план, на който ще се основава законодателството, след като останалата част от правителството на канцлера Олаф Шолц го подпише, ще декриминализира закупуването и притежаването на до 20 грама канабис от възрастни. Също така ще бъде разрешено отглеждането на до две растения канабис в домашни условия.

След това канабисът трябва да се продава в лицензирани магазини и евентуално в аптеки, за да се обхванат по-добре селските райони на Германия. Обмисля се също така да бъдат разрешени "специализирани магазини с възможности за консумация", или казано на обикновен език - кафенета. От 2016 г. Германия разреши продажбата на медицински канабис в аптеки.
Също така трябва да има 15-процентно ограничение на THC, психоактивно вещество, в канабиса, който се продава законно. За младите хора на възраст от 18 до 21 години канабисът не трябва да съдържа повече от 10 процента THC. И накрая, канабисът, продаван в Германия, трябва да се произвежда в страната, за да се избегнат пререкания с международното право.

За съжаление на Блиенер, не всички в коалицията харесват плана му и може да се наложи той да претърпи допълнителни промени, за да получи парламентарното мнозинство, необходимо за въвеждането на реформите, което според законодателите може да се случи през следващата година.

"Ненужно рестриктивно!", заяви Кристине Лютке, говорител по въпросите на политиката за наркотиците на либералната Свободна демократическа партия (СвДП), една от трите партии в управляващата коалиция "Светлина на пътя". Горната граница на THC, ограниченията за притежание и по-строгите разпоредби до 21-годишна възраст "ще тласнат потребителите към черния пазар. Катастрофа за младежта, здравето и защитата на потребителите", написа тя в Туитър.

Кирстен Каперт-Гонтер, заместник-председател на здравната комисия от Зелените, разкритикува "изпреварващото послушание", когато става въпрос за внос на канабис. Невнасянето и спазването на "елементарното" законодателство на ЕС може да означава, че търсенето на канабис няма да може да бъде задоволено. Недостиг, който ще бъде запълнен от черния пазар.

Все пак има по-голяма подкрепа от Социалдемократическата партия (СДП) на Блиенер. Членът на парламента Кармен Веге заяви, че "много от точките в ъгловия документ са приветствани". Тя обаче добавя, че "Парламентът има последната дума".

Така дългоочакваният основополагащ документ сега ще се превърне в силно обсъждания основополагащ документ.

Този дебат ще бъде следен отблизо в международен план. Не само защото Германия е най-голямата икономика в ЕС и тук играе ролята на модел, но и защото се преследва цялостна легализация с регулации, контрол и прозрачност по цялата верига на стойността, тъй като в Германия нищо не е оставено на случайността.

Министерството на здравеопазването, в отговор на запитване за коментар от страна на "Политико", заяви, че коалиционното правителство все още не е съгласувало общо предложение за реформа на канабиса.

 

 


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14