Анализи

Митов: Без ГЕРБ няма правителство

  26.10.2022 19:44  
Митов: Без ГЕРБ няма правителство

Изборът на председател на парламента няма нищо общо с разговорите за редовно правителство. Хубаво е, че започна работа парламентът, сега предстои втората част. Това заяви Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, в ефира на БНТ.

„Ние не сме готови с кабинет, защото знаем, че когато тръгват разговори по политики, персоналният състав е последното нещо, което се обсъжда. Има много формули в зависимост от това как тръгнат разговорите, тогава ще се преценява. И другите партии имат намерение да предлагат свои формули и решения, трябва да ги чуем. Това ще е решение, което ще вземем в рамките на развитието на политическата ситуация. Ние сме свикнали да действаме бързо“, смята той.

„Българското общество и партии трябва да минават през терапевтичен процес, защото прекалено много се разделихме, казахме си тежки неща, и в крайна сметка трябва да се даде малко време, за да може политическите партии да съумеят да преодолеят проблемните моменти, спиращи до момента политическия разговор“, каза още той.

Митов коментира темата с предоставянето на военна помощ на Украйна с думите: „Ние с президента очевидно имаме различни възприятия какво да правим с предоставянето на оръжие за Украйна. Абсолютно е нелогично, че това би ни вкарало в конфликта.“

„Международно правно погледнато, помагайки на жертвата на агресия, никой не влиза във война. Ние сме длъжни да го направим – заради ценностния избор на Украйна, защото тя брани това, което браним всички ние“, каза още Митов.

Според него, когато се оказва такава военнотехническа подкрепа на Украйна, може да се приеме като полезно за нас: „Радев не вижда какво и как ще стане – няма как да види, при положение, че подобни разговори със съюзниците ни не са започнали, а те могат да започнат, ако гласуваме тази помощ да да стане ясно как ние можем да заменим едни способности за други. Трябва да погледнем какво имаме и съм убеден, че можем да модернизираме нашето въоръжение и да договорим по-добри условия. Аз не мисля, че служебен кабинет би отказал да изпълни такова решение на Народното събрание.“

По повод разпределянето на комисиите, Митов е категоричен: Комисията по енергетика трябва да се председателства от най-голямата партия, предвид важността ѝ. Правната комисия също.“

„Не мисля, че е възможно без ГЕРБ да има кабинет. Би било нередно най-голямата партия да не участва в управлението“, допълни още той.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14