Свят

Десетки хиляди са евакуирани от района на Херсон

  27.10.2022 19:45  
Десетки хиляди са евакуирани от района на Херсон

Десетки хиляди жители са били евакуирани от района около стратегическия град Херсон на фона на продължаващите тежки боеве, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на назначената от Москва местна администрация в Южна Украйна.

Началникът на херсонската администрация Владимир Салдо каза, че от района са били евакуирани повече от 70 000 жители. Украйна продължава своята офанзива за възвръщане на контрола над Херсон, който беше превзет от руски сили през първите дни на конфликта.

Заместник-началникът на администрацията Кирил Стремоусов каза, че служители на регионалната администрация също са били евакуирани. Освен това са били отнесени и паметници, както и тленните останки на руския генерал Григорий Потьомкин, основал Херсон през 18 век.

Боевете в района на Херсон стават все по-интензивни. Украинските сили атакуват руските опорни точки на запад от река Днепър, както и в части от Донецка област.

Междувременно Русия продължава да извършва атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна на фона на наближаващата зима. Руски безпилотен самолет е поразил енергийно съоръжение и е предизвикал пожар рано тази сутрин, съобщи губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба. "Руснаците използват безпилотни самолети и ракети, за да унищожават енергийната система на Украйна преди зимата и да тероризират цивилното население", заяви Кулеба в телевизионно интервю.

 


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14