Икономика

10% от фирмите в България признават за загуби след кибератаки

  31.10.2022 13:27  
10% от фирмите в България признават за загуби след кибератаки

10 на сто от фирмите у нас отбелязват, че имат загуби заради кибератаки. Това показва анкета на Министерството на електронното управление в Европейския месец на киберсигурността. С 20% има увеличение на атаките спрямо 2021 г.

В проучването на министерството са участвали над 70 фирми. 60% от тях са заявили, че не извършват тест за сигурност на системите си. 44% от анкетираните са били обект на онлайн-атака.

Малко над 35 от участвалите в анкетата фирми са посочили, че правят обучение за киберсигурност на своите служители. Статистиката на отдела за киберпрестъпленията на ГДБОП посочва, че през три-четри дни има компании, които губят по 50, 100, 300 хиляди евро в резултат на фишинг атаки. Така нареченият сменяем айбан причинява множество щети. Наскоро Европейската агенция за киберсигурност припомни, че повишените атаки от отказ от услуга към фирмите се използва, за да се окаже натиск върху пострадалия да плати откупа при атака с криптиране на данни.

Министерството на електронното управление валидира марка, посветена на европейския месец на киберсигурността. Авторът ѝ Теодор Лихо обясни: "Марката представлява един QR-код, който ги препраща към сайта на Европейския месец на киберсигурността, а изкуството е в това да можеш да свържеш точките между технологията и вдъхновението".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14