Новини Свят

Владимир Путин потвърди края на частичната мобилизация

  01.11.2022 08:26  
Владимир Путин потвърди края на частичната мобилизация

Руският президент Владимир Путин обяви края на частичната мобилизация, а в Украйна властите предупредиха населението, че проблемите с електрозахранването и водоснабдяването заради руския обстрел продължават. Без да издава указ, руският президент Владимир Путин потвърди, че са прекратени всички дейности в рамките на частичната мобилизация, свързани с призоваване в армията на граждани от запаса. Анализатори посочват, че това се налага, защото от днес трябва да започне есенния набор за руската армия. Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности. В същото време украинските власти предупредиха гражданите да се подготвят за дългосрочни прекъсвания на електрозахранването заради руските ракетни атаки.

"Правим всичко възможно да възстановим енерго и водоснабдяването", обеща украинският президент Володимир Зеленски. Около 40 от 50 руски крилати ракети са били прехванати от украинската противовъздушната отбрана. Останалите са поразили енергийни съоръжения в 10 украински области. 350 000 домакинства са останали без ток в Киев, а 80 процента от жителите на града нямат вода. В традиционното си видеообръщение президентът заяви, че всяка следваща руска атака срещу цивилни цели в страната само прави международния консенсус за отговорността на Русия по-лесен и по-близо.

"Ще има отговор на бойното поле - до момента общите загуби в личния състав на руските окупатори е почти 72 000 души. Отговор ще има и в международните отношения. Пълната международна изолация на терористичната държава е само въпрос на време. Ще има отговор в областта на наказателната отговорност - всички, които са замесени в руския терор, всички, които са го организирали, извършили и оправдали, ще отговарят за това пред международния съд", заяви Зеленски. Вчера Международната агенция за атомна енергия е започнала инспекция на две места в Украйна за разследване на руските твърдения, че Украйна се подготвя да използва така наречената "мръсна бомба". Разследването е по искане на Киев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14