Новини

Депутатите ще дебатират в пленарната зала решението за военна помощ за Украйна

  03.11.2022 09:49  
Депутатите ще дебатират в пленарната зала решението за военна помощ за Украйна

Решението за изпращане на военна помощ за Украйна влиза в пленарната зала. Точката е предвидена като първа в днешния дневен ред, според приетата седмична програма. След общото заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика предложението за военна помощ за Украйна на ГЕРБ и "Демократична България" са обединени в общо проекторешение. Решението ще се дебатира на фона на предупрежденията на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че способностите за защита трябва да бъдат запазени.

От външното ни министерство отбелязват промените в позициите и на други държави. Служебният министър на външните работи Николай Милков не пропуска да отбележи, че решението за предоставяне на военна помощ е суверенно за държавите. А и повечето от тях са преодолели притесненията за оказването ѝ.

"В страните, които оказваха подкрепа, се наблюдаваше нарастващо влияние на зверствата спрямо цивилното население, съзнателното атакуване на цивилна инфраструктура, явни и иносказателни заплахи, че Украйна е началото и трябва да се готви останалата част от Европа. Повечето държави не влизат в пълни детайли за оказваната помощ. Те си оставят възможност за периодично добавяне на бъдещи траншове и гъвкаво поведение."

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отбелязва, че заради предоставянето на военна помощ, не трябва да бъдат редуцирани способностите на Българската армия.

"Трудно бихме предоставили тежко въоръжение, конкретно искана от украинската страна, ще загубим конкретни способности. Няма да може толкова бързо тези способности, ако ние ги загубим, да бъдат възстановени. Да не забравяме, че България е гранична с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация. Ако някой очаква от нас, че ще дадем зенитно-ракетни комплекси, съжалявам, няма как да се случи", каза Димитър Стоянов.

"Възраждане" организира протест на пл. „Народно събрание“ по повод гласуването на предложенията на ГЕРБ и на „Демократична България“ за изпращане на оръжия за Украйна от страна на България.

"Категорични сме, че страната ни няма място във този конфликт между два братски народа", уточняват от партията.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14