Новини

ПП се отказа от кални борби с ДПС за контрола върху спорта

  03.11.2022 11:37  
ПП се отказа от кални борби с ДПС за контрола върху спорта

Продължаващата близо седмица битка между ПП и ДПС за парламентарната спортна комисия накрая завърши с победа за движението, след като депутатът му Халил Летифов беше избран за нейн председател.

Развръзката дойде, когато ПП сама се отказа да се бори за поста. Решението съобщи лично Радостин Василев - бившият министър на спорта в кабинета "Петков", когото формацията беше номинирала да ръководи комисията. Той се присъедини към ПП, след като в предното Народно събрание се отцепи от тогавашната си партия ИТН. "Аз не желая да влизам в калните борби на ДПС. Не желая да ставам част от задкулисие, което е далеч от тази парламентарна зала. Задкулисие, вероятно свързано с президентството, с Весела Лечева (служебният министър на спорта - бел.а.)", обяви Василев от парламентарната трибуна.

С тези думи той напомни за скандала, който ПП предизвика миналата седмица, когато обвини назначената от държавния глава Лечева, че пречи на номинацията му. Сега Василев призова БСП и ДБ, които подкрепяха досега неговата кандидатура, да не гласуват за Летифов, а него самия - да си направи отвод, като знак, че ДПС "заравя окопите".

Депутатът от ДПС обаче получи подкрепата не само на своята група, но и на ГЕРБ-СДС и БВ, а също и на част от соцдепутатите.

ШУМ В СИСТЕМАТА

Поредна криза в пленарната зала настъпи, когато дойде време да се гласуват номинациите на ПП за председатели на комисията по земеделието - Росен Костурков, и на комисията по правата на човека - Васил Стефанов. При избора на Костурков се оказа, че няма кворум. Това се случи при прегласуване, което направи нещата да изглеждат така, сякаш някой се опитва да саботира избора.

Проверка на кворума показа, че в залата са достатъчно депутати, за да продължи заседанието, което само засили съмненията за провокация при гласуването. Същото се повтори и при опита за избор на Васил Стефанов. Ядосани, депутатите от ПП поискаха нова проверка на кворума, а след това и прегласуване. Пак се видя, че кворумът е наред, и тогава вече Стефанов беше избран, а малко по-късно, след ново гласуване, и Костурков.

От ДПС използваха случая, за да критикуват водещия заседанието Росен Желязков, че решенията на парламента трябва да се приемат с поне 121 гласували - а при последните два избора не беше така. От ПП пък обвиниха ГЕРБ-СДС, че стои зад игрите с кворума, за да спъва работата на Народното събрание.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14