Икономика

Министър Стоянов призна, че не може да свали цените

  03.11.2022 11:53  
Министър Стоянов призна, че не може да свали цените

Министърът на икономиката Никола Стоянов призна, че държавата не може да свали цените, но може да дава компенсации на крайните потребители.

Такъв е и случаят с цените на горивата, за които вече има внесени в Народното събрание законови промени. Служебният кабинет предлага въвеждането на допълнителен данък от 33% на т.нар. свръхпечалби на фирмите, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването. Промяната се прави основно заради "Лукойл Нефтохим", но е видно, че ще засегне и други компании. 

Европейският регламент от октомври ни позволява да изземваме свръхпечалбите на фирмите и да ги вкарваме в специален фонд, от който да се финансират компенсациите, каза Стоянов. Той обаче не можа да обясни колко ще е отстъпката за литър бензин или дизел, защото не се знаело колко пари ще влязат от допълнителния данък  във фонда. Въпреки това Стоянов е убеден, че за разлика от сегашните 25 ст. за литър, този път отстъпката ще е по-голяма и от нея ще се ползват не само гражданите, но и фирмите.

Въпреки че законопроектът е на служебния кабинет, негов вносител в НС е депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия Делян Добрев. Така законовата промяна влиза за гласуване в парламента без обществено обсъждане и оценка на въздействието.

До преди година бургаската рафинерия неизменно декларираше загуба и не плащаше данъци в хазната. След промяна в схемата на работа и преминаване към работа на ишлеме "Лукойл Нефтохим" отчете печалба от 75 млн. лв. за 2021 г., но не е ясно с какъв финансов резултат ще приключи тази година. Експерти посочиха, че по-голямата част от печалбата си бургарската рафинерия прехвърля на новия си собственик "Литаско" в Швейцария. Появиха се сметки, според които допълнителният данък у нас ще бъде начислен върху суми, вариращи от 68 млн. лв. до 100 млн. лв. Това означава, че може да се очаква във фонда за компенсации да се съберат до 33 млн. лв., което е смешно ниска сума за някакво подпомагане не само на гражданите, но и на фирмите при зареждане на автомобили на бензиностанциите. 

Припомняме, че от началото на юли тази година държавата отпусна от бюджета 150 млн. лв. за ползването на 25 ст. отстъпка за литър гориво за физическите лица. Тази сума се очаква да привърши в края на октомври, т.е. парите стигнаха само за четири месеца.

"Има и други предложения за компенсации на цената на горивата, които ще обсъдят депутатите. Детайлите колко да е отстъпката ще решат те", каза Стоянов и добави, че се надява до края на октомври мярката да е влязла в сила.

По думите му мярката е антиинфлационна, но нямало да спре инфлацията. "Цени не сме видяли да падат в България. Целта ни е поне да се успокоят на тези равнища", каза министърът. Той посочи, че цените на енергоносителите вече са укротени, но сега започват да се качват цените на хранителните продукти. При тях основна роля играят горивата и затова властта се опитвала да намали драстичното поскъпване на всички други стоки. "Например ако в един килограм сирене логистиката излиза 1 лев от цялата цена, искаме стойността на тази логистика да я намалим на 0.50 лв.", даде пример икономическият министър.

Според него трудно може да се подобри конкурентната среда, която да натисне цените на "Лукойл" надолу, защото нямало инвеститорски интерес за изграждане на нова рафинерия или на нови данъчно-акцизни складове за горива заради скъпата инвестиция. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14