Новини Свят

НАТО може да се намеси в Косово

  06.11.2022 11:42  
НАТО може да се намеси в Косово

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана обяви, че НАТО бди и е готова да се намеси, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена. Изявлението бе направено часове след като местните сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната.

Мирча Джоана обсъди ситуацията със специалния представител на Евросъюза за Западните Балкани Мирослав Лайчак и след това призова правителствата на Сърбия и Косово да проявят сдържаност и да не допускат ескалация на напрежението.

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира, след като вчера всички косовски сърби от държавите институции напуснаха своите постове. Формалният повод за тази стъпка е заканата на косовските власти граждани, които не сменят сръбските си автомобилни регистрационни номера с косовски, да бъдат наказвани и колите им да бъдат конфискувани.

Поведението на косовските сърби да прекратят участието си в косовските институции прилича на руското поведение в Донбас през 2014 г., написа в "Туитър" началникът на кабинета на президента на Косово Блерим Веля. Според него сърбският президент Александър Вучич използва косовските сърби като "инструмент за дестабилизация на Косово".

По информация на излизащия в Прищина в. "Коха Диторе" специалните части на косовската полиция са се отправили към Косовска Митроица в северната част на страната (област населена предимно с етнически сърби). Спецчастите са тръгнали веднага, след като косовските сърби от местната полиция са съблекли униформите си, по примера на другите държавни косовски служители, които са етнически сърби.

По-рано днес лидерът на косовските сърби и председател на партия "Сръбска листа" Горан Ракич, официално обяви оттеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово.

"Ние, политическите представители на сърбите от север на Косово и Метохия, след днешната среща единодушно решихме [...] да призовем Прищина да спазва международното право и споразуменията от Брюксел. Решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и четири общини в северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започне да зачита международното право, и по-специално, оттегли незаконно решение за автомобилните номера и създаде Асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, подавам оставка от поста министър на правителството", каза Ракич под аплодисментите на присъстващите.

Сърбите, които служат в косовската полиция, хвърлиха униформите си и се отказаха да служат повече. /на снимката/. В момента в Косовска Митровица патрулират само италиански полицаи от КФОР.

Само няколко часа преди изявлението на Ракич, в Белград се проведе извънредно заседание на правителството, на което присъства президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Не се отказваме от отговорната политика за мир и и стабилност", написа Вучич в "Инстаграм" след срещата. А после отиде на разговори с китайския и руския посланик в Белград. След това той е разговорял и със сръбския патриарх.

"Решени сме заедно мощно да защитаваме жизненоважните , национални и държавни интереси", написа Вучич в Инстаграм след срещата с патриарха, на която присъстваха още външният министър Ивица Дачич и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Късно снощи специалният пратеник на ЕС за отношенията между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак е провел 5-часов разговор с Вучич и Дачич.

"Разговорът бе труден и дълъг, но честен. Очаквам отговорно поведение от всички за да запазим стабилността и сигурността. Насилието трябва да бъде избегнато", написа Лайчак в "Туитър".

От кабинета на Вучич съобщиха, че днес е имало и телефонен разговор с американския посланик Кристофър Хил, който е поискал от президента "Сърбия да се държи отговорно и сериозно и да не участва по никакъв начин във влошаването на мира и стабилността в региона".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14