Новини Свят

Марин льо Пен вече не е лидер на крайната десница във Франция

  06.11.2022 20:24  
Марин льо Пен вече не е лидер на крайната десница във Франция

За първи път от 50 години начело на крайната десница няма да е представител на фамилията Льо Пен.

Евродепутатът Жордан Бардела беше избран за нов лидер на Националния сбор, след като беше подкрепен от 85% от членовете на партията. 27-годишният Бардела е наследникът на Марин льо Пен - досегашен лидер на Националния сбор и дъщеря на основателя на партията Жан-Мари льо Пен.

Новият лидер благодари на майка си, която му е предала любовта към Франция - страната, приела семейството му от северна Италия през 60-те години.

"Вторият човек, на когото дължа всичко, което съм, е Марин льо Пен. Ние сме силата, нужна на страната, за да се изправи, да преодолее 40 години грешки, бездействие, примирение и дори, казвам го с болка, предателство", заяви Бардела.

Бардела обеща на привържениците си, че Националният сбор ще смени Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Оттегляйки се от ръководството, Марин льо Пен ще има възможност да се посвети на работата си в парламента, където партията спечели 89 места, записвайки най-добрия си резултат на парламентарни избори. Но също и да се концентрира върху неотменните си амбиции за президентския пост.

"Не напускам ръководството на нашето движение, за да изляза във ваканция. Мобилизирана към повече отвсякога. Няма да има почивка за мен, както и за всеки от нас, докато не изправим на крака нашата страна. Ще бъда там, където Франция и националната кауза имат нужда от мен", заяви льо Пен.

Очаква се крайната десница да запази досегашната си политическа линия. Израсналият в парижко предградие Бардела, който произхожда от бедно италианско семейство, се присъединява към Националния сбор още като тийнейджър, но бързо израства в йерархията, а от миналата година е действащ председател на партията. Той даде заявка да привлече младите хора и гласоподаватели извън твърдото ядро на крайната десница.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14