Спорт

Стадиони за Световното по футбол в Катар 2022

  07.11.2022 09:26  
Стадиони за Световното по футбол в Катар 2022

Световното първенство по футбол през 2022 г. наближава с пълна сила. Събитието ще се проведе в Катар, в необичайния период от 20 ноември 2022 до 18 декември 2022 г. Това ще бъде не само първият турнир, който ще се проведе в арабския регион, но и най-гъвкавия за феновете, позволяващ им да посещават повече от един мач дневно. Участващите отбори са 32, мачовете 64, а броя стадиони за Световното по футбол в Катар 2022 е 8 и то какви.

Всичките осем футболни арени са разположени в радиус от 43 километра от центъра на столицата Доха и ще бъдат свързани с метро помежду си.

Всички футболни запалянковци тръпнат в очакване… Заявяват се необичайни за периода дълги отпуски, купуват се телевизори, удобни кресла и дивани, а най-запалените планират и своите стратегии за залози… Изобщо, всичко небходимо за максималния комфорт и пълно господство над Световното на привържениците на най-великата игра.

Световното по футбол в Катар, ще бъде запомнено и с още нещо – то ще бъде последното, на което отборите ще бъдат 32. От 2026 г. по стадионите на световните финали ще се състезават 48 национални тима.

Може би вече се питате – колко и кои са всички стадиони за Световното по футбол в Катар 2022 и как ще играят футболистите при тези непоносими жеги там?
Стадионите са осем, а организаторите са помислили и за така известните на всички ни високи температури. Всеки стадион, тренировъчна база и фен зона са оборудвани със соларни технологии за охлаждане, които ще поддържат температурата на 27°C. Всички стадиони в Катар са екологични и температурата им може да се контролира.

Катар е дом на малко под 3 милиона души, следователно наследството, което ще бъде оставено след турнира, трябва да се управлява разумно и внимателно. За тази цел, организаторите на турнира са изградили 8 стадиона с модулни елементи, които ще бъдат преконфигурирани след края на турнира.

С други думи – капацитетите на стадионите ще бъдат значително намалени, а разглобените седалки ще бъдат предоставени далеч извън границите на Катар. Целта е да бъдат подпомогнати по-трудно развиващи се държави и по този начин да стимулират прогреса на спорта и инфраструктурата им. Очаква се това до доведе до създаването на около 22 нови стадиона, а реконструкциите ще оставят съораженията в Катар с капацитет около 20-25 000 места, които ще са напълно достатъчни за техните нужди.

В настоящата интересна статия на Alphawin ще научите на кои стадиони ще се играят мачовете на световното по футбол в Катар и някои от най-интересните подробности за тях.

Lusail Stadium (стадион “Лусаил”)

стадион лусаил катар - Стадиони за Световното по футбол в Катар 2022 - alphawin блог
Капацитет: 80 000 места

Откриване: 2022 г.

Мачове: 8 (5 от групите, 1 от осминафиналите, 1 от четвъртфиналите, 1 от полуфиналите и финала)

Разстояние от центъра на Доха: ~16 км.
Стадион Lusail Stadium, известен още и като Lusail Iconic Stadium, се намира в катарския град на бъдещето – Лусайл (Lusail), на 15 км. от столицата Доха и e новопостроено съоръжение, което ще има водеща роля на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Неговият строеж започна през 2017 г. и отне четири години, за да бъде напълно завършен през 2022 г. Дизайнът му е вдъхновен от взаимодействието между светлина и сянка. Формата и фасадата му отразяват сложни декоративни мотиви с форма на купи, съдове и още други произведения на изкуството, открити и използвани в Близкия изток от векове.

Капацитетът на стадион Lusail е 80,000 души. Произведен е от внимателно подбрани материали, за да осигуряват сянка, а покривът ще пропуска точното количество слънчева светлина, за да предоставя перфектните условия за игра.

След като приключи Световното по футбол в Катар, стадион Lusail ще бъде превърнат в обществено пространство, включващо училища, магазини, кафенета, спортни съоръжения и здравни клиники. Този многофункционален обществен център ще позволи на хората да намерят всичко необходимо под един покрив – и то оригиналния покрив на футболния стадион.

Интересувайки се от Световното, може би се питате и на кой стадион ще се играе финала в Катар през 2022? Отговорът е точно на стадион “Лусаил”.

Al Bayt Stadium (стадион “Ал Баит”)

стадион ал баит катар - alphawin blog
Капацитет: 60 000 места

Откриване: 2021 г.

Мачове: 8 (5 от групите, включително и този на откриването, 1 от осминафиналите, 1 от четвъртфиналите и 1 от полуфиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~43 км.

Стадион Al Bayt Stadium, известен още и като стадион Al Khor, се намира в северния катарски град Ал Хор (Al Khor), на 35км. от Доха. Строителството на стадиона започна в края на 2015г., като той бе официално открит на 30 ноември 2021 г. Дизайнът на стадиона наподобява гигантска палатка, оцветена в червено, бяло и черно. Покривът му е подвижен и се отваря и затваря за 20 минути.

Капацитетът на стадион Al Bayt е 60,000 души, а пристигащите фенове на тази арена никога няма да са виждали нещо подобно.

Като горещи почитатели на футбола, сигурно ви е любопитно и на кой стадион ще бъде откриването на Светотвното по футбол в Катар през 2022?  Е, отговорът е точно тук: на Al Bayt Stadium в град Al Khor.

 
Al Janoub Stadium (стадион “Ал Джануб”)

стадион ал джануб катар - alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 2019 г.

Мачове: 6 (5 от групите и 1 от осминафиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~23 км.


Стадион Al Janoub Stadium се намира в южния град Ал Уакра (Al Wakrah) и е официално открит на 16 май 2019 г.

Капацитетът на стадион Al Janoub е 40,000 души, а посещавайки го, феновете ще бъдат посрещнати от красив парк и елегантната архитектура на арената. Могат още да се разходят по брега, да си купят уникални местни стоки от пазара, да открият богатата история на региона в местния музей и още други развлечения.

Формата на съоръжението е запомняща се и лесно разпознаваема. Външният дизайн и по-конкретно грациозните линии, които веднага правят впечатление, са вдъхновени от традиционните за региона лодки „дау“, които плават из Персийския залив. Футуристичната арена “Ал Джануб” загатва за морското минало на града Ал Уакра. Положителните емоции за Световното в Катар са гарантирани!

Ahmad Bin Ali Stadium (стадион “Ахмад бин Али”)

стадион ахмад бин али катар - Alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 2020 г.

Мачове: 6 (5 от групите и 1 от осминафиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~23 км.

Стадион Ahmad Bin Ali Stadium, известен също и като Al Rayyan Stadium, се намира в едноименния град Al Rayyan. Градът е известен с любовта си към местната култура и традициите, както и с популярния си футболен клуб – Al Rayyan Sports Club.

Капацитетът на стадион Ahmad Bin Ali Stadium е 40,000 души, а сплотената местна футболна общност в района е силно отдадена на отбора на града – Al Rayyan Sports Club, чиято нова арена ще приема фенове от цял свят за мачовете за Световната купа през 2022 г.

Стадион Ахмад Бин Али е построен специално за световните финали в Катар и включва символи от катарската култура в грандиозната си вълнообразна фасада. Съоръженията около стадиона, разбира се, също загатват за Катар, със структури с форма на пясъчни дюни, напомнящи за красивите диви земи на западната част на страната.


Khalifa International Stadium (стадион “Халифа”)

стадион халифа катар - alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 1976 г.

Мачове: 7 (5 от групите, 1 от осминафиналите и мача за 3-то място)

Разстояние от центъра на Доха: ~13 км.

Khalifa International Stadium се намира в западната част на Доха, на около 13 километра от централната част на града и на 18 километра северно от комплекса The Pearl.

През месец май 2017 г. Катар отпразнува повторното откриване на своя най-обичан стадион с грандиозна церемония и като домакин на финала на Купата на Емирствата. За да „загрее“ допълнително за своите мачове от Световното първенство по футбол в Катар 2022, стадионът бе домакин на мачове от Купата на Арабския залив и Световното клубно първенство на FIFA, както и Световното първенство по лека атлетика на IAAF.

Международният стадион “Халифа” е основният национален футболен стадион на Катар от 1976 г. Той е построен, за да има водещо място за Купата на Персийския залив през 1976 г., която се проведе в Катар и първоначалният му капацитет е бил 20 000 зрители.

Капацитетът на Khalifa International Stadium е бил разширяван няколко пъти през годините, като актуалната цифра в момента е 40,000 души.

Най-разпознаваемите елементи на арената винаги са били нейните двойни арки, преминаващи през хоризонта и действащи като магнит за футболните фенове. Тези икони остават, но сега има широк навес, простиращ се под тях, допълващ охладителната система на стадиона, за да поддържа комфортна температура за феновете и играчите. Това все още е стадионът с най-гореща атмосфера, която обожават феновете от Близкия изток и Азия, но сега е обновен, за да позволи на повече хора да му се наслаждават и да изпитват положителните емоции на спорта. Последната актуализация добави нови 12 000 места, както и красива нова фасада, а LED осветлението на терена и дигиталните прожектори внасят изцяло ново измерение в преживяването на запалянковците.
 
Education City Stadium (“Едюкейшън Сити Стейдиъм”)

едюкейшън сити стейдиъм катар - alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 2020 г.

Мачове: 7 (5 от групите, 1 от осминафиналите и 1 от четвъртфиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~11 км.

Стадион Education City Stadium, известен също още и като Qatar Foundation Stadium, е една от арените на Световното първенство в Катар през 2022, която отвори врати през 2020 г. и е третият завършен стадион за шампионата, с капацитет 40 000 зрители.

Стадионът се намира в непосредствена близост до водещи университети, в дома на Катарската фондация за образование, наука и обществено развитие. Най-прекият принос на стадиона към международното развитие ще дойде след четвъртфиналната фаза, където ще бъде домакин на една от срещите. След това капацитетът на арената ще бъде намален наполовина и 20 000 места ще бъдат дарени за изграждането на стадиони в по-трудно развиващите се страни, помагайки за запалването на страстта към играта по целия свят.

Фасадата включва триъгълници, които образуват сложни, диамантени геометрични шарки, които изглежда променят цвета си с движението на слънцето по небето. През нощта фасадата създава цветущо светлинно шоу, което я прави още по-атрактивна.

Stadium 974 (стадион “974”)

стадион 974 катар - alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 2021 г.

Мачове: 6 (5 от групите и 1 от осминафиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~10 км.

Стадион 974, известен по-рано като стадион Ras Abu Aboud, е разположен на брега на Персийския залив и е едно от новопостроените съоражения за Мондиала в Катар, който бе открит официално на 30 ноември 2021 г.

След приключването на турнира, Stadium 974 ще направи място за крайбрежна пристройка, на която местните хора да се наслаждават.

Стадионът получава името си от факта, че 974 е международният телефонен код на Катар, като друго любопитно е и че 974 транспортни контейнера са използвани при изгидането му.

Иновативната арена с капацитет 40 000 места има забележителен дизайн и ще бъде първото напълно разглобяемо място за провеждане на турнири в историята на Световните първенства.

Временният характер на мястото и интелигентният модулен дизайн означават, че са необходими по-малко строителни материали, отколкото при традиционното строителство на стадиони, което спомага за намаляване на разходите за строителство.

Стадион 974 създаде новаторски тренд, който много други строители на стадиони ще следват и след края на Световното в Катар през 2022 г.

Al Thumama Stadium (стадион “Ал Тумама”)

стадион ал тумама катар | alphawin blog
Капацитет: 40 000 места

Откриване: 2021 г.

Мачове: 7 (5 от групите, 1 от осминафиналите и 1 от четвъртфиналите)

Разстояние от центъра на Доха: ~13 км.

Стадион Al Thumama е разположен на 12 километра южно от Доха и ще бъде един от 8-те стадиона домакин на мачовете от Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Той ще посреща двубои включително до четвъртфиналите.

Дръзката, кръгла форма на стадиона отразява gahfiya – традиционна тъкана шапка, украсявана от мъже и жени в Близкия изток от векове. Това е обичана част от арабската семейна култура, която символизира достойнството и независимостта – маркирайки пътя на всяко младо момче към зрелостта. Неговата поразителна форма докосва сърцата на много арабски семейства, които незабавно се идентифицират с тази толкова важна част от техния живот и култура.

Само от земята обаче можете да усетите истинската идентичност на това място, което наистина изумява. Да влезеш в такава емоционална арена е преживяване веднъж в живота за много местни и гостуващи фенове.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14