Новини

Демерджиев за граничните полицаи: Стари са дрехите им, стари са обувките им, това е въпрос на оцеляване

  10.11.2022 11:51  
Демерджиев за граничните полицаи: Стари са дрехите им, стари са обувките им, това е въпрос на оцеляване

"От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Този акт не беше случаен. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в началото на изслушването си в Народното събрание.

Той ще говори пред депутатите за предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти.

"Мигрантският поток няма да намалява, има обективни фактори, които го формират и тенденцията, най-вероятно, за съжаление ще е за увеличаване на този поток и непрестанен поток, вместо намаляване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз", заяви Демерджиев.

Той заяви, че в бърз порядък е направен анализ на необходимите мерки, които трябва да се вземат по границата. Сред тях е намаленият щат на българската полиция.

"За последните 10 години щата на гранична полиция е намален с 1300 човека", заяви Демерджиев. За да бъде преодолян недостигът е направено предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 човека, заяви министърът на МВР. Това е направено, заяви Демерджиев.

Друг проблем, който е констатиран е липса на автомобили, които да обслужват територията.

"Предприехме действия и сме стартирали обществени поръчки", обясни Демерджиев, но заяви, че част от наличните автомобили също са непригодни.

"Районът на границата е изключително тежък и който предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра", заяви Демерджиев.

Ужасно състояние на пътищата, които обслужват приграничната зона, също е констатирано, съобщи Демерджиев.

"Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите, което наложи на свой ред да мобилизираме сили да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят", каза служебният министър.

Предприет е и радикален ремонт на тези пътища, обяви Демерджиев.

"От там нататък, другото, което се наби на очи: няма техническо обезпечаване", констатира служебният министър на МВР.

Там, където има техническо обезпечаване добро, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект по опазване на границата. За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване", каза Демерждиев.

Предприети са действия с наличния ресурс на МВР за техническо обезпечаване, поискана е помощ и от ЕК и такава е отпусната в спешен порядък.

"Понеже се изрази съмнение по отношение на нашите двустранни взаимоотношения с Турция, искам да ви уверя, че поддържаме изключително динамичен диалог с турска страна", категоричен е вътрешният министър.

"Имаме уверение на турска страна и турската страна прави всичко възможно, за да ни помогне, но трябва да се отчете обстоятелството, че самата Турция е подложена на безпрецедентен натиск по границите си със Сирия и Афганистан", съобщи Демерджиев.

"Турция прояви съпричастност и сега, отдели допълнително сили", заяви Демерджиев, визирайки случая с двамата задържани за убийството на граничния полицай.

Заради намаления щат на гранична полиция, Демерджиев коментира:

"10 години се концентрират сили от цялата страна, 10 години тези хора се захвърлят на границата, без никакви условия. Не е лошо да се знае как се настаняват, колко трудно се намират места, където те да преживяват. Колко е трудно за тях да се откъсват периодично от семействата си и да се хвърлят там"

"Те са се справяли, почти 10 години, както са могли. Стари са дрехите им, стари са обувките им. Това е въпрос на оцеляване за тях. Защото едни дрехи, които са непригодни и шумят, могат да разкрият граничния полицай и да доведат до смъртта му", заяви Демерджиев.

Изслушването на служебния вътрешен министър е поискано от парламентарната група на БСП.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта на 07.11. при опит да спре влизането на нелегални мигранти в България, в района на село Голям Дервент на границата с Република Турция.

От ГЕРБ-СДС и БСП поискаха оставката на Демерджиев заради недостатъчния граничен контрол.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14