Анализи

Преди връчването на първия мандат за кабинет - търсене на формули и ограничителни линии

  10.11.2022 19:10  
Преди връчването на първия мандат за кабинет - търсене на формули и ограничителни линии

Парламентарно представените партии коментираха заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че като първа политическа сила имат готовност да предложат правителство, но реален шанс за съставяне на кабинет има само с третия мандат, ако той бъде връчен на "Български възход". 

Лидерът на формацията Стефан Янев потвърди готовност да участва във "всякакви разговори" с всички политически сили в Народното събрание и не изключи възможността да бъде издигнат като компромисна фигура за министър-председател.

Той обаче призова, преди да се влиза в конкретика, да се изчака какво ще се случи с първия и втория мандат, да се види какво потенциално мнозинство може да се формира и какви приоритети би имал подобен кабинет:

"Това говорене за третия мандат вече го има. Не може да го отричаме и да кажем: Ние не участваме или не сме готови. Напротив -  имаме план, имаме стратегия как бихме провели разговорите, ако този мандат дойде при нас. Но готовността ще бъде в резултат на условията, на предполагаемия хоризонт, предполагаемия мандат, който трябва да реши въпроси 1-2-3", каза Янев. И още: "Да, ние сме готови. Имаме стратегия. Така че, ако тази хипотеза се осъществи, тогава ще говорим в детайли".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е скептичен към потенциала на правителство с мандат на "Български възход": "По-добре да не рискуваме да стигаме до него, защото там възможните изненади стават много повече. И се боя да не се случи повторение на формулата "Беров" - с неясен мандатоносител, скрито, с клетви за евро-атлантическа програма, да се формира едно правителство, за което не е ясно кой носи отговорност спокойно или твърде скоро става ясно, че е "кой", коментира Иванов.

По-рано днес на среща за обсъждане на приоритетите в бюджета за следващата година от ДБ приканиха "Продължаваме промяната" да започнат разговори за правителство с втория мандат и за общи кандидати на местните избори догодина. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична единствено, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ"Ние вярваме, че може да се състави правителство, не вярваме на господин Борисов. Първи мандат – на ГЕРБ, да казват какво ще правят, без нас. Втори мандат - на ПП, ще се отзовем. Третият - има думата президентът, тогава ще решаваме", посочи Нинова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков изключи подкрепа и за третия мандат, ако в него участва ГЕРБ: "Няма как с тези предизборни обещания ние да направим подкрепа за правителство, в което ГЕРБ е участник - в първи, втори или трети мандат", коментира Петков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов напомни, че още в самото начало на 48-ия парламент предупредили, че дори да бъде съставено правителство, то ще бъде плод на безпринципни компромиси и няма да издържи дълго: "Така че, нищо не се е променило - партиите си говорят една с друга, очевидно е, че има някакви, може би договорки вече за някакви имена, само че това, дори и да се стигне до раждането на кабинет, няма да е нещо, което да бъде трайно. Просто такава е конюнктурата в Народното събрание. Няма как да има стабилно правителство. Единственият кабинет, който може да подкрепим, е кабинет с мандата на "Възраждане", заяви Костадинов.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14