Новини

Тошко Йорданов: Ако ИТН беше в парламента, щеше да има мнозинство и кабинет

  11.11.2022 20:02  
Тошко Йорданов: Ако ИТН беше в парламента, щеше да има мнозинство и кабинет

Ако „Има такъв народ“ беше в парламента щеше да има мнозинство без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и щеше да има правителство. Това заяви Тошко Йорданов зам.-председател „Има такъв народ“ в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Йорданов беше категорчен, че „Има такъв народ“ ще участва на следващите парламентарни избори.

Следващия парламент, който дойде скоро ние ще бъдем там, където ни е мястото. Ако „Има такъв народ“ беше в парламента щеше да има мнозинство без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и щеше да има правителство. Партии, които казаха, че ще се борят с модела ГЕРБ, единствените, които удържахме сме ние. Кирил Петков и Асен Василев ще продадат всичко, за да са в Министерски съвет, добави зам.председателят на „Има такъв народ“.

На въпрос как „Има такъв народ“ са се превърнали от първа политическа сила в последна само за няколко месеца, Йорданов посочи, че това е българската политика.

Това не се е случвало досега, защото нито една партия досега не си е спазвала думата. Само пред месец „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ само дето не се биеха по улиците. От два дни те само дето не се целуват уста в уста. Ако си държаха на думата нямаше да правят това. Имаме партия, която плю на всичко, което е казала и плю на онези деца, които бяха бити под Министерски съвет. Ние сме единствената партия, която удържа на думата си. Ако това е щетата ще я понесем, каза още той.

Свалихме правителството, защото беше създадено въз основа на споразумение. Те го нарушиха и обезсмислиха коалиция. Не се спазваше в много точки – основно във външна политика. Две страни, когато не си спазват договорката този съюз е безсмислен. След като хората са се почувствали разочаровани, значи са прави. Този процес е нагоре и надолу, идва време, в което тези неща започват да се виждат и да се чуват, допълни Йорданов.

Той коментира и предложението на „Има такъв народ“ за референдум за президентска република.

Искаме да попитаме гражданите дали трябва да станем президентска република. Личното ми мнение е да. В партията нямаме противоречие по темата, ние видяхме какво е от вътре и как работи. Ще има ясна отговорност, контрол на едната власт към другата. Сега Министерски съвет управлява Народното събрание и няма контрол от законодателната към изпълнителната власт, отбеляза Йорданов.

По думите му ако някоя партия е създадена под протекция на президента е „Продължаваме промяната“ не „Има такъв народ“.

Относно напусналите „Има такъв народ“, Йорданов заяви: Нашият подход е да наемаме експерти за конкретна дейност. За дадена дейност трябва да се слага експерт, не политическо лице. С тези хора, експертите ни, разговори са се водили, когато има избори. Ива Митева е експерт, който беше за свършване на конкретна работа. Тя е най-добрият председател на парламента.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14