Икономика

Готви се поскъпване на застраховката Гражданска отговорност

  14.11.2022 08:15  
Готви се поскъпване на застраховката Гражданска отговорност

Комисията за финансов надзор готви поскъпване на задължителната за шофьорите застраховка "Гражданска отговорност". Държавният регулатор предлага покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН - Фонда за незастраховани МПС" и "Обезпечителен фонд", пише "Сега".

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка "Гражданска отговорност". В момента вноската е 10.50 лв., а комисията предлага увеличение с 3 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица "Гражданска отговорност", е "Обезпечителният". Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). КФН смята, че вноската, която сега е 2.50 лв., трябва да се повиши с левче до 3.50 лв.

И в двата случая държавният регулатор не посочва мотиви за исканото вдигане на вноските с общо 3 лева за полица, което трябва да влезе в сила догодина. Макар че на практика увеличението не е драстично, то означава, че собствениците на автомобили - фирми и граждани, ще трябва да платят за година с над 11 млн. лева повече за "Гражданска отговорност" (у нас са регистрирани 3.8 млн. превозни средства).


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14