Анализи

Миграцията нямало да спре, България трябва да е готова

  14.11.2022 14:35  
Миграцията нямало да спре, България трябва да е готова


Ние сме в едно относително благоприятно положение, защото насреща имаме държава, която първо - има ресурси, второ - изпълнява ангажиментите си по отношение на превенцията на бежанските потоци. Има споразумение между България и Турция, между Европейски съюз и Турция. Но трябва да имаме предвид, че миграцията е едно обективно състояние. Няма да изчезне. Ние трябва да бъдем готови. Това заяви пред БНТ Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийски форум за сигурност.

Според Божилов трябва да се погледне по-комплексно върху бежанския проблем. От ключово значение за недопускането на нерегламентирано навлизане в границите на страната според него е наличието на добри технически средства.

"Добре, че България не е сама в тази задача да охранява границата. Това е европейска граница. Има европейски средства. Има възможност за привличане на Фронтекс, включително с жива сила", допълни председателят на "Софийски форум за сигурност" по отношение на финансирането на автоматизацията на границата.

Според него в пограничните населени места е ключов въпросът с трафикантите и са необходими повече работа и по-сериозни мерки.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14