Свят

Джо Байдън: Ракетният взрив в Полша е от украинска ПВО ракета

  16.11.2022 12:29  
Джо Байдън: Ракетният взрив в Полша е от украинска ПВО ракета

Ракетният взрив в Полша, убил двама души, е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета. Това е казал президентът на САЩ Джо Байдън на партньорите от Г-7 и НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на източник от НАТО.
Експлозията предизвика глобална тревога, че конфликтът в Украйна може да се разпространи в съседни страни.

Още снощи Байдън е провел извънредна среща с лидерите на Г-20 в Бали. След срещата той заяви, че САЩ и съюзниците ще подкрепят разследване на случая и след като то приключи, ще вземат колективно решение каква ще бъде следващата им стъпка. Стана ясно, че президентът Байдън е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. От Белия дом съобщават, че президентът е предложил пълна подкрепа и помощ за разследването на инцидента. Той е потвърдил и ангажимента на САЩ към НАТО.

Още снощи Москва отрече падналата ракета да е руска и определи тези твърдения като „умишлена провокация с цел ескалация на конфликта“.

„Към момента можем да кажем, че случилото се е изолиран инцидент. Нищо не насочва към предположението, че той може да се повтори“, каза полският президент.

Полша все пак свика съвета си за национална сигурност и извика за консултации руския посланик във Варшава.

Страната покани международни експерти да се включат в разследването. Варшава обмисля и дали да задейства член 4-и от Вашингтонския договор. Той предвижда консултации на Североатлантическия съвет по молба на страна членка, сметнала, че има заплаха за сигурността или териториалната ѝ цялост.

Междувременно Западът разкритикува снощните масирани руски удари срещу украинска енергийна инфраструктура като „варварски атаки“. А финалната декларация на Г-20 гласи: „Повечето страни осъждат категорично руската война в Украйна“.

 

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14