Новини

БСП към Радев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, с ПП бихме разговаряли

  16.11.2022 17:05  
БСП към Радев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, с ПП бихме разговаряли

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на парламентарната група на „БСП за България“ в рамките на консултациите преди връчването на мандатите за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 дойдоха лидерът на партията и председател на ПГ Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов. БСП изразиха надежда, че може да има правителство, но реалните преговори ще започнат след връчване на първия мандат. По думите им времето, което е било дадено от президента на партиите за преговори, е било загубено. Той от своя страна не се съгласи и припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации. Радев коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

"Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението на страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация", заяви президентът и ги попита дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и ако той е неуспешен, биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

"За нас има три важни задачи в този парламент. Първо - приемане на бюджет, който да има социална насочености да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката - стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство", отговори му Корнелия Нинова.

По думите ѝ очевидно няма да има внесен закон за бюджета за 2023 и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

"За съжаление времето, което ни дадохте, поне досега, е загубено. Сериозни разговори за кабинет не се водят, първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си", смята Нинова. Коментира, че времето за консултации не се използва за разговори между първите две партии, а за взаимни обвинения в корупция. "Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започна след връчването на първия мандат, така че според нас колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", допълни тя.

Президентът не се съгласи с мнението ѝ, че времето, което даде на партиите да водят преговори е загубено и припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации. Той коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания", посочи президентът.

Нинова обяви, че искат да имат редовно правителство, но беше категорична:

„Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. 6 години се опитваме с алтернативни политики, че този модел е изчерпан. Тази позиция няма да се промени, аргументирана е. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори, ще участваме. С тях постигнахме добри неща в правителството. Удовлетворени сме от социалната им политика, защото тя е и наш приоритет. Да, в последните дни имаме и различия, но това е нормално. Но ще участваме в разговори с тях”, допълни лидерът на БСП.
След срещата при президента от БСП заявиха пред медиите, че са уточнили важни детайли около теми, които ги вълнуват, с акцент върху бюджета.

"Радваме се, че като че ли има промяна в позицията на президента и на служебния кабинет. Радев увери, че служебният кабинет ще помисли за увеличаване на минималната работна заплата. Това го отчитаме като добър резултат от срещата", каза Нинова.

"Смятаме, че може да има правителство, но реалните преговори ще започнат след връчване на първия мандат. Вие сте свидетели, че досега преговори за правителство не сте видели публично. Да, срещаме се партиите в парламента, но говорим за бюджета и законите по Плана за възстановяване", допълни тя и се обоснова защо пред президента са казали, че са загубили времето за преговори за правителство.

Следвайки Конституцията вече на консултации бяха първите четири политически сили в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Президентът Радев обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. Държавният глава заяви още, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България.

След края на разговорите с всички политически сили в парламента започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14