Анализи

Зам.-министър урежда секретарката и шофьора си с апетитни длъжности и заплати

  17.11.2022 17:28  
Зам.-министър урежда секретарката и шофьора си с апетитни длъжности и заплати
  google

Нов тежък скандал за конфликт на интересни, кадруване и шуробаджанащина разтърсва регионалното министерство от няколко дни. Стана ясно, че скандалният заместник-министър Захари Христов е назначил своята секретарка Лилия Арабаджиева за контрольор във ВиК-Благоевград. За престоя си на апетитната длъжност тя всеки месец ще получава 3 хиляди лева. Арабаджиева е много интересен кадър на министерството, защото нейната кариера там не започва с възхода на служебния кабинет. Много преди това тя е секретарка и на Николай Нанков, първоначално министър, а след това заместник-министър в третия кабинет на Бойко Борисов.

Кадровите лупинги на Христов обаче не спират дотук. Той е уредил и своят шофьор Илиян Белперчинов на граждански договор в АПИ. Заплатата му там не е известна, но всички се чудят с каква точно експертиза Белперчинов може да е от полза за работата на пътната агенция. "Това, че въртиш волана на колата на заместник-министъра съвсем не означава, че разбираш нещо от пътища", коментират хора от регионалното министерство, които за пореден път стават свидетели на политическите афери на своя началник.

Захари Христов е най-скандалната фигура в служебния кабинет на Гълъб Донев заради многобройните публикации, които го уличават в корупция. Политическият му възход започна още през 2021 година, когато никому неизвестният пловдичанин от най-близкото обкръжение на милионерът Георги Георгов беше назначен за заместник-министър на регионалното развитие в първия кабинет на Стефан Янев. Според запознати в основата на неговото назначение и развитие е главният "кадровик" на президенството Николай Копринков. Още тогава обаче се появиха съмнения за качествата на кандидатурата, защото така и не стана ясно с какви качества филологът Христов може да е полезен в политиката за регионалното развитие. Протежето на Копринков обаче така и не изкара много дълго време на поста, защото почти веднага беше уличен в тежък корупционен скандал. Обвинението към него беше, че се е опитал да ходатайства за плащане към определени фирми за сметка на всички останали срещу комисионна от 10 процента. Хората от които е поискал подкуп вдигнаха градусите като разказаха за тайни срещи във вилата на Христов в село Ягодово, където да се договаря трансфера. Според запознати аферата е стигнала лично и до президента Румен Радев, който тогава реагира остро и няколко дни по-късно Христов е изхвърлен с политически шут от властта.

В новото служебно правителство на Гълъб Донев обаче Захари Христов отново се появи на същия пост, благодарение на личните усилия на Николай Копринков и Георги Гергов, които отново вкарват своя преторианец във властта. Това предизвика силно обществено недоволство и стана причина за многобройни публикации, които припомнят за скандала и настояват за реакция от страна на президенството. Такава обаче до момента няма. Самата Виолета Комитова, която беше началник на Христов в първия служебен кабинет определи неговото завръщане като "история за задкулисието, лицемерието, подлостта и пошлостта".

Много журналистическите разследвания за пореден път задълбаха в темата за задкулисието, което представлява и пази Захари Христов на висок пост във властта. Този път обаче от президентството няма никакви коментари по темата.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14