Икономика

Министерство на икономиката пита бизнеса готов ли е за еврото

  18.11.2022 18:31  
Министерство на икономиката пита бизнеса готов ли е за еврото
  iStock

Министерството на икономиката и индустрията стартира анкета за очакваните въздействия от прехода към евро върху малките и средни предприятия в България. Допитването е анонимно и съдържа въпроси, които да изяснят теми като: очаквани разходи, свързани с адаптиране на фискалните устройства и промяна на счетоводния софтуер, пише на сайта си министерството.

Информация се събира и за нуждите от обучение на персонала и други възможни предизвикателства пред предприятията в процеса на въвеждане на еврото, съобщиха от ведомството.

Онлайн допитване на сайта на институцията започва от днес и ще продължи до 16 декември, а анкетата ще бъде разпространена и чрез специализирани организации. 

Резултатите от проучването ще подпомогнат компетентните органи от българската администрация да идентифицират проблеми в процеса по преминаването от едната към другата валута от гледна точка на компаниите. Ще бъдат отчетени и очакваните ползи за предприятията от приемането на еврото, съобщиха от Министерството. 

Оценките от анкетата ще бъдат използвани при планиране на стратегическите документи в сектора и ще се взимат предвид при подготовка на законодателни промени. 

Сред въпросите, отправени към бизнеса, са:

-Въвеждането на еврото в България ще изисква ли промяна в счетоводната Ви система?
 
- По Ваше мнение до какви разходи за Вашето предприятие би довела тази промяна?
 
- Въвеждането на еврото в България ще изисква цените на стоките и услугите да се обозначават в двете валути в период, започващ приблизително 5 месеца преди датата на въвеждането на еврото и завършващ 12 месеца след нея – т.нар. "период на двойно обозначаване на цените". По Ваше мнение до какви разходи за Вашето предприятие би довело изпълнението на това изискване.
 
- Въвеждането на еврото в България ще изисква да се оперира с двете валути в рамките на един месец след датата на въвеждането на еврото – т.нар. "период на двойно обращение". Това ще доведе ли до допълнителни разходи за адаптиране на фискалните Ви устройства за работа с двете валути или до допълнителни разходи за съхранението на парите? По Ваше мнение какъв би бил размерът на тези разходи?.

Тагове


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14