Икономика

Вицепремиерът Христо Алексиев: Трябва да се работи за увеличение на минималната заплата

  19.11.2022 09:41  
Вицепремиерът Христо Алексиев: Трябва да се работи за увеличение на минималната заплата

Трябва да се работи в посока увеличаване на минималната работна заплата. Когато има висока инфлация, разходите на хората растат, а приходите им не догонват тази инфлация. Това коментира в ефира на Нова телевизия вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев. Той уточни, че се придвижат допълнителни срещи с работодатели и синдикати.
Алексиев обясни, че служебното правителство е работило целенасочено и приоритетно, за да има гарантирани доставки на газ. „Ние обявихме прозрачни процедури за доставка на синьо гориво. Това ни помогна да постигнем много добри и по-ниски цени. Остава един основен проблем - липсата на слотове. Водим активни разговори с Гърция, Турция, Италия и с Хърватска за осигуряване на тези слотове”, уточни министърът.
Вицепремиерът подчерта, че кабинетът „Донев” е взел решение да финансира допълнително мярката за горивата и тя да продължи до края на декември: „За следващата година подготвяме друга мярка - пак за компенсиране на високите цени на горивата. Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак”, каза Алексиев.
За декември се предвиждат около 40 млн. лева за мярката. „Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица”, обясни той.

Освен за личните автомобили, ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. „Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата”, добави Алексиев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14