Новини

Спасителите на Сашко: Детето е боец, оцеляло е само. Не правете спекулации, никой не иска пари

  19.11.2022 17:10  
Спасителите на Сашко: Детето е боец, оцеляло е само. Не правете спекулации, никой не иска пари

12-годишният Александър е намерен жив и здрав в дълбоко и непроходимо дере в планината край Перник. Детето е открито от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движило - мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка", заявиха спасителите, цитирани от БНТ.

Веднага след намирането му Александър е откаран в болница "Пирогов". В момента му се правят пълни изследвания. Бащата му също е с него в лечебното заведение.

Сашко беше в неизвестност от 9 дни, след като изчезна на 11 ноември. Вчера баща му обяви награда за сина си от 100 000 лв.

Към момента няма данни, които да сочат, че някой е приютил Сашко през дните, в които се издирваше, или че е държан някъде против волята му. Въпреки това е образувано разследване, което да покаже къде е било момчето през изминалите дни и дали не е държано някъде на сила и не е изведено след обявената парична награда.

Доброволците, открили момчето, заявиха, че не искат парите и че участват в акцията от първия ден без да очакват награда за това.

"Респект към детето. То е оцеляло само, а ние просто му помогнахме да се прибере. То е боец, да знаете. Не правете спекулации, никой не иска пари", заявиха те.

Всички, участвали в спасителната акция, бяха категорични, че оцеляването в подобен терен толкова дни и при такива метеорологични условия е изключително трудно и посочиха, че щастливият край се дължи единствено са способността на момчето да оцелее.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. То е било през цялото време в планината, тя е тегава. Само от южната част има над 20 дерета", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Директорът на местната дирекция на полицията ст. комисар Павел Млеканов благодари на всички, участвали в акцията по издирването му.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14