Новини

Бащата на Сашко: Прегръщам сина си и се прекланям пред хората, които го търсеха

  20.11.2022 09:00  
Бащата на Сашко: Прегръщам сина си и се прекланям пред хората, които го търсеха

"Прегръщам сина си! Прекланям се пред близките ми приятели, които бяха до мен през цялото време, пред всички хора, които денонощно търсеха, както и пред тези, които горещо се молеха", написа във Фейсбук снощи Александър Цветанов, бащата на 12-годишното дете, което изчезна на 11 ноември и беше намерено вчера малко преди 14:30 ч.

"Поклон пред упоритостта на директора и заместник-директора на полицията в гр. Перник - г-н Млеканов и г-н Николов, които заявиха че никога няма да се откажат. Поклон пред кмета на Перник г-н Владимиров, който съдействаше по всевъзможни начини. А за хората с криле Веселин и Милко - делтапланеристите, които го намериха - благословени да сте! Благодаря ви от цялото си сърце!

Бог е велик!", сподели още бащата.

Вчера добрата новина измести лошите вести - 12-годишният Александър от Перник беше намерен след повече от седмица издирване. Детето изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци.

Детето бе открито от двама доброволци - Милко Михалков и Веселин Георгиев, от местен клуб по делта- и парапланеризъм. Двамата заявиха, че участват в издирването още от първия ден и отказаха обявената от бащата парична награда за намирането на Сашко.

„Момчето е намерено в дере в гората“, разказа Веселин Георгиев. Сашко бил в безпомощно състояние, изтощен, мокър, мръсен. "Не можах да повярвам, като го видях. Щом забелязах, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче близо до мен, завихме го, свалихме му мокрите дрехи", разказа Георгиев. Сашко първо е поискал вода.

Според Милко Михалков - член на групата, намерила Александър, момчето е оцеляло, защото се е борило. По думите му то е било през цялото време в Голо бърдо. Планината е трудна, само от южната страна има над 20 дерета. Именно там в едно дълбоко дере е намерено момчето. Спасителите му предполагат, че след като се е загубило, е тръгнало в грешната посока. Според тях е изминало 7 км. „Планината може да бъде майка и мащеха. В случая е била майка за него“, каза Михалков. По думите му трудно е било и на планинските спасители, и на кучетата, и на доброволците. Михалков смята, че детето е оцеляло само, спасилите го просто са му помогнали да се прибере.

Детето е имало много голяма воля за живот, която да го движи напред и да не се отказва, каза за БТА Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

„Детето е намерено от хора, ходещи пеша. Не може да се каже дали Александър се е движел през цялото време, дали е сменял позицията си, но най-вероятно се е движел, защото в противен случай щеше да измръзне още през първата нощ“, допълни той. Със сигурност мога да кажа, че това са възможно най-трудните мисии за издирване, тъй като нямахме почти никаква информация и търсехме дете с аутизъм, каза още Нешев.

Иначе Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той беше в болница "Пирогов", където е настанено 12-годишното момче.

Детето има лека дехидратация, уточни министърът. Той обясни, че са се провели много изследвания и консултации. По думите му детето е боец.

След като се срещна с бащата на Александър и със самото дете, министър Меджидиев обясни, че кръвните показатели и кръвната захар на момчето са нормални, което говори, че детето е намерило начин на приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания, не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси и мокри, но общото му състояние е добро, каза още Меджидиев. Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре, обобщи той.

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14