Икономика

Колко ще струва 8 декември за студентите?

  20.11.2022 09:09  
Колко ще струва 8 декември за студентите?

Банско е курортът, който и тази година е най-предпочитан от българските студенти, за да прекарат празника си на 8 декември, предаде bTV.

След като студентския празник в последните две години премина под знака на пандемията, тази година ограничаващи мерки няма. Затова и туристическия бранш очаква общо над 28 хиляди студенти да празнуват традиционно в зимните ни курорти.

„Да, определено се вижда разлика особено след пандемията. 2020 година беше по-скоро нулева. 2021 беше година с много ограничения и неяснота. Имаше студентски празник, но ако миналата година с нас са пътували 1000 души, тази година очакваме да пътуват около 4000 души. 4 пъти е ръстът“, обясни Евгени Ватев, управител на туристическа агенция. 90% от студентите отново залагат на Банско. Най-предпочитани са пакетите с две нощувки. А цените варират в зависимост от категоризацията на хотелите и услугите, които те предлагат.

„Цените започват от 100 лева. Това са малки семейни хотели в Банско или хотели с категоризация 2 звезди. Вече 3 и 4-звездни хотели са от 120 до 170лв. А 5-звездните вече минават 200лв. Това е пакетна цена с 2 нощувки и 2 закуски и празнична вечеря“, допълни Ватев.

„В нашия хотел очакваме около 400-450 студента. Напълваме капацитета на хотела. 90% от тях са за две нощувки. Имаме много малко, които са успели да си вземат още един почивен ден и са за три нощувки“, сподели Мария Теофилова, управител на хотел в Банско.

Освен настаняването хотелът осигурява закуски и празнична вечеря в механа в Банско от тях избрана, спа сауна, басейн, парна баня. И въпреки годишната инфлация от 17,6%, повишението на цените на пакетите за студентския празник е около 10%. Нямат готовност студентите все още да плащат по-високи цени и ние не искаме да ги губим като клиенти, допълни Теофилова.

Повечето туристически агенции предлагат организиран транспорт до и от избраната дестинация. Превозът от София до Банско и обратно е на средна цена от 35лв. и се заплаща отделно. Този вариант е предпочитан от близо 90% от студентите. Останалите пътуват със собствен транспорт. Колко ще струват обяд и вечеря, които не се включени в пакета?

Шопската салата е 11 лв. Супата - 5 лв. Основните ястия са средно по 20 лв. Десертът ще ни струва 7 лв. Безалкохолна напитка от 250мл. – 3,20 лв. 50 мл. алкохолна напитка среден клас – 5,50 лева. Така можем да обядваме или вечеряме за 51,70лв. Най-голямото перо в бюджета на студентите са парите, предвидени за забавление. Входът в нощни клубове с гост изпълнител е средно по 25 лв. на човек. Заведенията изискват минимална консумация от 40 лв. на човек. Това е минимум по 65 лв. на вечер за купон в нощен клуб. Общата сметка излиза 475 лева. Експерти съветват студентите да се уверят в коректността на агенциите, преди да резервират и дали могат да получат парите си обратно, ако не получат договорената услуга.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14