Икономика

Нов рекорд на пазара на имоти

  20.11.2022 14:16  
Нов рекорд на пазара на имоти

Сграда на Шанз Елизе беше продадена за над 600 млн. EUR, което е рекорд за сделка с търговски имоти на емблематичния парижки булевард. Groupama Immobilier продаде сградата, разположена на 150 метра от Триумфалната арка, на фондацията Cheval Paris. „Цената надвишава предишния рекорд от 613 млн. EUR, платени за сграда на известната улица“, казва Ерик Дон, ръководител на Groupama Immobilier, но отказва да даде точна продажна цена.

Сградата е закупена от компанията през 2009 г., а нетната печалба от сделката възлиза на над 400 млн. EUR. Фасадата на сградата, дълга над 60 метра, е една от най-дългите на улицата.

Фондът Cheval Paris, управляван от Mimco Asset Management, се подкрепя предимно от канадския Brookfield Fund. Той ще инвестира около 800 млн. EUR в проекта, включително ремонт.

Сделката не беше изненада, тъй като през юни 2020 г. основният наемател на сградата – киното UGC George V, не успя да отвори врати след няколко месеца блокиране поради пандемията, причинена от коронавируса. Groupama не поднови договора за наем, тъй като смяташе, че киното заема твърде много място с недостатъчен наем за булевард, известен със силния си натиск върху цените на имотите.

Groupama имаше други амбиции за емблематичната сграда. Заедно с хотелската верига Accor застрахователната компания още през 2017 г. планираше да отвори там луксозен хотел. Проектът е в напреднала фаза. „Започна през 2017 г. и приключи подготвителната фаза – концепцията, почистването, оттеглянето на повечето наематели преди получаване на разрешение за строеж и търговска експлоатация“, съобщава Groupama.

Имотът е прехвърлен на нов собственик, който ще реши дали да го продължи или не. Cheval Paris закупи сградата в края на юли и все още не е обявил плановете си.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14