Свят

Най-мощният космически кораб на НАСА ще прелети днес над Луната

  21.11.2022 12:19  
Най-мощният космически кораб на НАСА ще прелети днес над Луната

Корабът ''Орион'' от програмата ''Артемида'' на НАСА ще прелети близо до Луната днес в 15,00 ч. българско време. Ще премине на 130 км над лунната повърхност преди да навлезе в по-голяма орбита. Желаещите да проследят пътя на ''Орион'', могат да го направят на Ютуб канала на НАСА.

''Орион'' се нуждае от ускорение, за да достигне далечната ретроградна орбита, поради което ще орбитира в обратна посока спрямо околоосното въртене на Луната. По време на маневеата корабът няма да има контакт с екипа на НАСА на Земята в рамките на половин час. След това ще започне да изпраща обратно данни и кадри от прелитането.

Учените от проекта "Артемида" заявиха, че досега мисията е "надхвърлила очакванията" им от старта си миналата седмица. "Бяха наистина вълнуващи няколко дни както за екипа, така и за космическия кораб, докато наблюдавахме работата на системата в космоса'', каза Джим Гефър от НАСА.

"Орион'' е първият изследователски космически кораб за послените 50 години, който напуска ниската земна орбита и е изпратен на Луната, припомня Би Би Си. Това е и най-мощният космически апарат, познат на човечеството. Мисията "Артемида'' започна в сряда от космическия център ''Кенеди'' във Флорида. Капсулата ''Орион'' вече изпрати няколко селфита по време на своето пътуване. Тъй като това е тестов полет, на борда няма астронавти, а три кукли с човешки размер, покрити с хиляди сензори, които да дадат яснота дали околната среда ще понесе на хората.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14