Анализи

Джон Ф. Кенеди – най-младият избран и починал американски президент

  22.11.2022 21:31  
Джон Ф. Кенеди – най-младият избран и починал американски президент

На днешната дата през 1963 г. е убит 35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди. Това е най-младият избран президент на САЩ, както и най-младият починал. Той е на 46 години и 177 дни, когато е убит. Покушението срещу него е осъществено около 12.30 часа местно време, докато е на обиколка в щата Тексас и се придвижва със своя кортеж в центъра на Далас. Още същия ден за убийството на президента е обвинен Лий Харви Осуалд. Самият Осуалд е прострелян смъртосно два дни по-късно. 

През есента на 1963 г. президентът Кенеди и неговите политически съветници се подготвят за следващата президентска кампания. Въпреки че още не е обявил официално кандидатурата си, е ясно, че Кенеди ще се кандидатира, а той изглежда уверен в шансовете си за преизбиране. В края на септември президентът заминава на Запад, като говори в девет различни щата в рамките на по-малко от седмица. Посещението има за цел да насочи вниманието към природните ресурси и усилията за опазване на околната среда.

Джей Еф Кей обаче го използва, за да говори и по теми, като образование, национална сигурност и световен мир.

Месец по-късно президентът се появява на срещи на Демократическата партия в Бостън и Филаделфия. На 12 ноември провежда първата важна сесия за планиране на изборната година.

На срещата той набляга на важността да бъдат спечелени щатите Флорида и Тексас и говори за плановете си да посети и двата щата в следващите две седмици. 

Г-жа Кенеди придружава президента на посещението в Тексас, което е и първата й по-продължителна публична проява след загубата на тяхното бебе Патрик през август. На 21 ноември президентът и първата дама заминават на двудневна обиколка на пет града в Тексас.

Първата спирка е Сан Антонио, след което преминава през Хюстън и приключва деня във Форт Уърт. На следващия ден президентът отпътува за Далас. Кортежът му потегля от летището. Губернаторът на щата Джон Конъли и неговата съпруга вече са заели местата си в чакащия кабриолет, а Кенеди и първата дама се настаняват зад тях. Вицепрезидентът Линдън Джонсън и г-жа Джонсън са в друг автомобил от кортежа, който се отправя към търговския център Trade Mart, където президентът трябва да изнесе реч. Маршрутът на кортежа минава през центъра на Далас. Тълпи от въодушевени хора изпълват улиците на града и приветстват президента. Автомобилът му завива от Мейн стрийт и навлиза в Дийли Плаза около 12:30 часа на обяд. Докато преминава покрай Тексаското книжно хранилище, отекват изстрели. Президентът е улучен във врата и в главата и се накланя към г-жа Кенеди. Губернаторът на Тексас е улучен в гърба. 

Колата ускорява към намиращата се само на няколко минути болница Паркланд, но въпреки положените усилия, президентът издъхва. Макар и сериозно ранен, губернатор Конъли впоследствие се възстановява.

Малко след покушението полицията арестува Лий Харви Осуалд, който е нает наскоро служител на Тексаското книжно хранилище. Той е задържан за убийството на президента Джон Ф. Кенеди и заради фатално простреляния на улицата малко след това полицай Дж. Д. Типит.

В неделя сутринта на 24 ноември Осуалд трябва да бъде прехвърлен от централното полицейско управление в местен затвор. Прехвърлянето се предава на живо по телевизията, а зрителите виждат как мъж насочва пистолет и стреля почти от упор в Осуалд.

Нападателят е идентифициран като Джак Руби, собственик на местен нощен клуб. Осуалд умира два часа по-късно в болница Паркаланд.

За убийството на Кенеди съществуват множество теории, които са в противоречие с възприетите официални заключения. Има различни версии и за броя на изстрелите, както и за посоката, от която са дошли те. Самият Лий Харви Осуалд твърди, че всичко е постановка и той не е стрелецът.

Според едни от най-разпространените теории, организатори на конспирацията са ЦРУ, мафията, КГБ и Фидел Кастро, вицепрезидентът Линдън Джонсън и обединение между военната индустрия и армията, предвождано от определени генерали. 

Има и теория, че Джон Кенеди е убит заради това, че отнема правото на Федералния резерв да печата банкноти, както и такава, че е щял да оповести контакт на САЩ с извънземни цивилизации.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14