Новини

Защо въобще е трябвало да се подписва договор с Джемкорп?

  23.11.2022 13:32  
Защо въобще е трябвало да се подписва договор с Джемкорп?

Защо въобще е трябвало да се подписва договор с "Джемкорп"? Това е по-важният въпрос, а не дали и как е прекратен. Повечето политици и медии са се фокусирали във въпроса, кога и въобще прекратен ли е договорът с "Джемкорп". Но това е второстепенно. Основното е да се питат Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов, кое наложи бързо, буквално в рамките на дни да се ангажира цялата енергетика на страната с отношения само с една фирма, независимо колко голяма е тя.
Ние имаме злощастния пример с "Газпром" и десетилетната зависимост от руския газ. Подобно, но в по - малки размери е и влиянието на "Лукойл - Нефтохим" за икономиката на страната чрез цената на горивата. 
Съмнения има и в начина, по който е подписан договорът с "Джемкорп". Без решение на Министерски съвет. Липсва и задължителното за такъв ангажиращ документ, съгласуване в рамките на МС и становища на всички министерства. Тази сделка на кабинета Петков е много гнила ябълка. 
Но тя е показателна и за друго. Защо нашата Конституция дава такава огромна власт на председателя на Министерски съвет. Независимо, как се казва той. Толкова големи правомощия няма нито един премиер или президент в Европейския съюз. Той е истински самодържец. Злоупотребите с тези правомощия дават възможност на премиера да влияе върху всички други власти - съдебна, законодателна и медийна. И това го виждаме ежедневно от десетилетия. Въпреки, че уж у нас от 33 години има демокрация, тя е в извратен вид и тоталитарните похвати на властимащите не са прекратени.
 
ЕМИЛИЯН КЪНЧЕВ

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14