Автомобили

В Москва рестартираха производството на Москвич

  23.11.2022 13:39  
В Москва рестартираха производството на Москвич

В Русия отново се произвеждат автомобили "Москвич". Очаква се днес да започне производството на нов модел на популярната марка от времето на соца. 

Поточната линия е разположена в завода в Москва, в който доскоро френският автомобилостроител "Рено" (Renault) произвеждаше своите модели. Фабриката, която тази година бе продадена от западната компания на руските власти, ще се казва "Московски автомобилен завод Москвич", съобщи БТА

Поради санкциите наложени на Русия заради инвазията й в Украйна, "Рено" беше принудена да продаде своя дял в руската компания "Автоваз", като по този начин се изтегли от пазара, в който бе навлязла в началото на века. 

Съобщението за възобновяване на производството бе направено от технологичния партньор на новите собственици "Камаз".

Очаква се до края на годината да бъдат произведени около 600 бройки от нов модел "Москвич". Новите собственици планират да произвеждат в близко бъдеще по 100 000 автомобила годишно, а наскоро кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че е възможно в близките 2-3 години от лентата да слизат и автомобили с електрическо задвижване.

По оценки на Ройтерс заявената цел е далеч от средната производителност на автомобилния завод, която е около 200-300 000 бройки годишно.

Последният модел на руския производител е пето поколение "Москвич", което носи името "Святогор" и представлява леко модифицирана версия на популярния модел Алеко (2141). Последната бройка от него слиза от поточната линия през 2001 г. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14