Икономика

Схемата Пловдивски панаир става Герговски обсъждат местните общинари

  24.11.2022 12:25  
Схемата Пловдивски панаир става Герговски обсъждат местните общинари

Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир - този казус обсъжда в момента местният общински съвет (ОбС). Бизнесменът планира да увеличи дела си в панаирното дружеството от 50.3% на 79.3% чрез промяна на капитала на друга контролирана от него фирма - "Пълдин Туринвест", за което пък му помага община Варна. Сагата стартира през 2016 г., премина през ред обрати и стана актуална отново след решение на Върховния административен съд (ВАС) на 16 ноември тази година. Успоредно с ОбС - Пловдив, днес ще заседават и акционерите на "Пълдин Туринвест", свикани от Гергов. "Ще позволим ли панаирът да се превърне в Герговски?" - този въпрос зададоха в началото на заседанието на ОбС днес част от съветниците, основно от ДБ, които активно се мъчат да попречат на схемата. "Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх", предупреди по същото време в София и парламентарната група на БСП (миналата година Гергов бе изключен от партията след тежък конфликт с Корнелия Нинова).

Пловдивският съвет може да блокира намеренията на Гергов чрез своя глас в панаирното дружество. Подозренията са, че Гергов не просто ще го овладее напълно, но и ще застрои терените му.

МНОГО ДЕБЕЛА СХЕМА

Сагата има богата предистория. Сложно са намесени ГЕРБ и Варна. И трите правителства на ГЕРБ в годините назад приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка в морския град - празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. Общината по тепетата обаче не се съгласи. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от панаира. През май 2017 г. варненският съвет гласува такова решение. Четири години по-късно обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на местния парламент. Съответно Портних опита варненските акции от панаира да се преместят в "Пълдин Туринвест" чрез апорт. Мотивът: заради пандемията собствеността в панаира не носела доходи, по-целесъобразно било да е в другото дружество. 

Именно промяната на капитала на "Пълдин Туринвест" ще увеличи дела на Гергов в панаирното дружество, защото той държи собствеността си в него чрез "Пълдин Туринвест" (виж схемата на снимката).

Намерението на Портних за преместването на акциите обаче не се осъществи веднага. Срещу схемата отпор даде първо служебният министър на икономиката Даниела Везиева, после енергично се възпротиви и вицепремиерът Корнелия Нинова. Съответно против бе и областният управител на Варна Марио Смърков. Все пак акциите на Варна бяха прехвърлени в "Пълдин Туринвест", но решението бе обжалвано.

ВАС - В ПОЛЗА НА ГЕРГОВ

Съдебният казус приключи сега в средата на ноември, след като ВАС остави в сила решението на Варна да апортира акциите си от панаира в „Пълдин Туринвест“ АД. Преди това решението на Административен съд - Варна бе противоположно, но върховният съд сметна, че първоинстанционният не е имал право да се произнася по жалбата на областния управител.

Веднага след произнасянето на ВАС Гергов свика акционерите на "Пълдин Туринвест", за да бъде увеличен капиталът на компанията с акциите на Варна. Така се стигна до днешната ситуация.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14