Свят

СЗО предупреди за глобална заплаха от морбили

  24.11.2022 13:02  
СЗО предупреди за глобална заплаха от морбили
  google

Налице е непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в различни райони по света заради спада във ваксинациите и отслабеното наблюдение върху болестта в резултат на пандемията от COVID-19. За това предупредиха Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Морбили е един от най-силно заразните човешки вируси. Заболяването е почти напълно предотвратимо чрез ваксинация. Нужно е обаче 95 на сто ваксинационно покритие, за да се избегнат взривове от заразата сред населението.

Рекорден брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали имунизацията срещу дребната шарка през 2021 г. заради ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, се посочва в съвместен доклад на СЗО и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Макар случаите на морбили по света все още да не са се увеличи драстично в сравнение с предходните години, сега е времето за действие, каза пред Ройтерс Патрик О'Конъл, ръководител на екипа по морбили в СЗО.

"На кръстопът сме", каза той. "Предстоят 12-24 месеца на предизвикателства в опитите да ограничим разпространението.

Комбинация от фактори като мерките за социална дистанция и цикличната природа на морбили може да обясни защо все още няма взрив на заразата, независимо от увеличаващите се имунизационни пропуски, но това може бързо да се промени, каза О'Конъл, подчертавайки колко силно заразно е заболяването.

СЗО вече отчита ръст на значимите огнища на болестта от началото на 2022 г., увеличили се от 19 до почти 30 през септември, каза О'Конър. Той добави, че е особено разтревожен за части от субсахарска Африка.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14