Новини

Пак скандали в НС за Изборния кодекс

  24.11.2022 13:15  
Пак скандали в НС за Изборния кодекс

Скандал в парламента още преди започването на дебата за промените в Изборния кодекс. С искания за различни процедури от "Продължаваме промяната" саботираха началото на разискванията по кодекса.

Спорът продължи близо час.

Влязоха в спор с председателя Йордан Цонев дали е нарушил правилника като е отказал да се гласуват още промени по дневния ред. Цонев отказа с мотив, че вече е открил дебата и това не позволява гласувания по процедури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отказа да даде думата на Настимир Ананиев заради подвикванията в зала. Председателстващият парламента Йордан Цонев отстрани от зала Ананиев за едно заседание.

Това предизвика недоволството на цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната", която обгради трибуната с викове да се спазва правилника. Цонев беше твърд, че е спазил правилата на водене.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Продължаваме промяната" поискаха отстраняването и на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ заради това, че като е обидил тях, е обидил и 500 хиляди граждани. След дълга размяна на реплики и призиви да се отмени наказанието на Настимир Ананиев, Йордан Цонев го отмени.

Дебатът по същество започна също с размяна на обвинения. От "Продължаваме промяната" обвиняват вносителите на промените в Изборния кодекс като опит да имат възможност да манипулират изборите. От ГЕРБ Десислава Атанасова - председател на групата и днес повтори от трибуната, че няма да подкрепят спорните си предложения, а именно, че няма да се закрива район "Чужбина", ще остане Общественият съвет към ЦИК, няма да се увеличава броят на заявленията за откриване на секции в чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето част от репликите в НС:

Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" призова днес да не бъдат обсъждани промените, но предложението на Росен Желязков от ГЕРБ бе прието.

"Ако целта на законодателят е да повиши доверието в изборния процес, това доверие няма да се повиши нито среднощни заседания, нито с каквато и да е извънредност с промени в изборното законодателство и на второ място бих искал следното. С работата си тук в НС ние подаваме на избирателите сигнали каква е нашата визия за най-малкото, краткосрочното бъдеще на държавата", каза Никола Минчев.

"От няколко дни темата за разговорите за ЗИД на Изборния кодекс в председателски съвет и интерпретациите се развиват пред очите на цялата общественост. Време е залата, със своето гласуване, да покаже какво е отношението към предлаганите промени. В това число и по консенсусните теми, които вие вчера също в присъствието на останалите си колеги от парламентарната група обсадихте има висока степен на съгласие", каза Росен Желязков.

"Аз съм последният човек, който би настоял да има така нецелесъобразно използване на хартия. С оглед на комфорта, който имаме в залата или липсата на такъв, изключително трудно е да се работи с компютър за такъв голям обем от работа", каза Надежда Йорданова.

"Разглеждането на тази точка да продължи тогава, когато всички народни представители или поне онези, които желаят да разполагат с разпечатка на доклада", каза Мирослав Иванов.

"Колегите от ДБ и ПП искат доклада на хартия. Те не искат електронно, искат да го имат на хартия, защото електронно е по-трудно да се работи. Това днес ще стане ясно и на българските граждани", каза Георги Свиленски.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Десислава Кулелиева

Миналата седмица парламентарната правна комисия разгледа на второ четене промените, като връщането на хартиената бюлетина стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести.

Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно заседание на правната комисия, което започна следобед на миналата сряда и продължи около 18 часа.

В дневния ред за днес е второто четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Програмата за работа на народните представители включва и изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор IV в частта му, преминаваща през територията на Република България в участъка Видин-Кулата, автомагистрала „Хемус“ и автомагистрала „Черно море".

Очаква се депутатите да изслушат и директора на НЕЛК Кънчо Райчев относно проблеми на хората с увреждания в работата на ТЕЛК и НЕЛК.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14