Новини

Радев към партиите в НС: Ако искат избори, няма проблем. Мога бързо да раздам мандатите

  24.11.2022 16:04  
Радев към партиите в НС: Ако искат избори, няма проблем. Мога бързо да раздам мандатите
  bTV

"Ако партиите са единодушни, че искат избори – няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо". Това заяви президентът Румен Радев, който днес е във Враца.

По думите му трябва да стане ясно, че българският парламент има да свърши важна работа и да се приемат закони сега, а не през
лятото.

"Дадох достатъчно време и за работа по законите, и за диалог. Партиите да приемат своята отговорност", призова държавният глава.

На въпрос дали ще смени МВР министъра Иван Демерджиев, както поискаха от ГЕРБ заради проблемите с миграцията, президентът отговори така:

"Как партиите може да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат оставките".

Президентът допълни, че още днес ще се произнесе за оставката на главния секретар на МВР, а другата седмица ще повика за
консултации представители на последната парламентарна група - Български възход на Стефан Янев.

Президентът Румен Радев коментира стрелбата по българския клуб в Охрид. Той определи нападението на клуба на гражданското сдружение „Цар Борис Трети" в Охрид като абсолютно недопустим акт на агресия, която се насажда от десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите.

"Трябва да се разбере от държавното ръководството на Република Северна Македония и от обществото в нашата съседка, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно историческо наследство. Това единствено е начинът гражданите на Република Северна Македония да поемат по пътя, по който те са изразили многократно, че желаят да вървят – с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени“, добави държавният глава.

Според Радев правата на българите в Македония трябва първо да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и едва тогава да се отваря пътят за преговорите. Президентът припомни, че тази позиция е отстоявана до последно от българската дипломация и от него.

"Виждате колко далновидни сме били тогава", коментира още Румен Радев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14