Новини

И България е искала да купи дроновете Байрактар

  24.11.2022 16:55  
И България е искала да купи дроновете Байрактар

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, предава БНР.

Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия. Служебният министър на отбраната уточни, че с турската страна е имало само среща.

„Направихме среща със СЕО-то на „Байрактар“. Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“, обясни Стоянов.

Ясни са фирмите, с които може да се говори, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ.

Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната. Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър Стоянов, сред които е и „Локхийд Мартин“.

Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14