Новини

Университетът по хранителни технологии си сътрудничи с Академия Бонтади

  25.11.2022 18:18  
Университетът по хранителни технологии си сътрудничи с Академия Бонтади

„Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е първата стъпка към нашето дългосрочно партньорство!“С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов откри срещата с представители на най-старата пекарна за кафе в Италия.

Водещите експерти от Академия Бонтади – Лука Факинели и Марко Джордани, изнесоха лекция за кафето. Двамата работят в едноименната пекарна, която е създадена през 1790 г. и е най-старата в Италия. Тя се намира в градчето Роверето, където има и музей на напитката.

Официален гост на събитието беше г-жа Киара Петро –  директор на Италианската агенция за търговия и инвестиции. Откритата лекция се проведе с изключителното съдействие на г-жа Ирина Дилкова – двигател на българо-италианските отношения.

 „Това е среща на три поколения – моите колеги преподаватели и служители, студенти от университета и ученици от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“, които се надявам скоро да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти“ – заяви проф. Моллов.

Г-н Факинели, технолог с 40-годишен опит в областта на печенето на кафе, запозна присъстващите с над 200-годишната история на фирма Бонтади, както и с тайните на италианското еспресо и по-специално с технологията на т.н. „занаятчийско кафе“. В презентацията си той обясни тънкостите на технологията за печене на кафе, предпочитанията на италианците в зависимост от района в който живеят, а също така подчерта, че за Бонтади качеството на кафето е по-важно от количеството.

„Ние се опитваме да развиваме една традиция.“ заяви Марко Джовани, специалист в технологиите за приготвяне на кафе и кафени напитки. Лекторът разказа за начините на приготвяне през вековете и как са се променяли вкусовете на хората през годините. Присъстващите научиха историята на италианския барман – Джовани Гаджия, който през 1938 г. патентова кафе машина без пара, възвестявайки модерната еспресо епоха.

По-късно инж. Гаджия адаптира професионалната кафе машина за домашно ползване. Това носи световна популярност на марката, благодарение на която всеки може да приготви вкъщи еспресо така, както го прави бариста в кафетерията.

„За да пиете хубаво кафе са много важни не само качествения продукт, а и хората, човекът, който го приготвя“, заяви Лука Факинели.

Лекторите останаха очаровани от топлия прием във висшето училище и от ползотворната дискусия, която се проведе след презентацията.

Ректорът проф. Моллов връчи почетен плакет на УХТ на г-жа Киара Петро, както и подаръци и цветя на останалите гости.

След презентацията всички присъстващи се насладиха на ароматно италианско кафе.

   


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14