Новини

ПП отговориха на ГЕРБ: Показателно е, че над 2 млрд. лв. по тяхно време са възложени за незаконни строежи

  29.11.2022 16:07  
ПП отговориха на ГЕРБ: Показателно е, че над 2 млрд. лв. по тяхно време са възложени за незаконни строежи

Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка – относно случващото се с решението за текущия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-то НС бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лв. От тях се установи, че 2,4 млрд. от тези дейности всъщност не са текущ ремонт и поддръжка, а са основен ремонт – това са 15% вдигане на пенсиите за една година. Това заяви Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” на брифинг пред медиите.

„Имаме потвърждение от министър Шишков, че твърденията в този междуведомствен доклад в по-голяма степен са потвърдени от ДНСК. Чакаме да получим този доклад, но през 47-то НС беше весен от МРРБ и МФ, беше предоставен на всички народни представители. От пресконференцията на ГЕРБ разбирам, че те не са чели този доклад. Много от фирмите са правили повече от едно задание”, поясни той.

Той заяви, че консорциумът, който е изнесъл в чували милиони левове от АМ „Хемус”, е трябвало да получи 500 млн. лв., които бяха спрени с решението на НС.

Андрей Цеков пък уточни, че по време на предходното правителство е бил съпредседател на комисията, изготвила междуведомствения доклад и заяви: „Към момента тези констатации са потвърдени от един независим служебен кабинет в лицето на министър Шишков. Показателно е, че над 2 млрд лв. по времето на ГЕРБ са възложени за незаконни строежи, които или следва сега да се премахнат, или да търсим креативно законодателно решение да ги обявим за търпими. Ключовият въпрос е дали ще бъде разплатено това строителство, ще има ли санкции. Вече втори месец колегите от ГЕРБ и ДПС не допускат изслушване на служебния министър точно по тези въпроси. Надявам се днес Шишков най-накрая да потвърди констатациите и от парламентарната трибуна.”

„Всеки ден се натъкваме на лъжи. Нека адресираме още една лъжа от вчерашния ден, поредната Борисовка”, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков и обяви: „Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 г., или второто служебно правителство на Радев, когато ПП няма никакво участие. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 г . – сегашното служебно правителство, пак без участие на ПП.”

Той продължи: „Но защо ГЕРБ са толкова агресивни към плащането на ББР към т.нар. консултанти? Защото се оказва, че част от консултантите са одитори, и то международни. Ако си спомняте, 8 човека бяха взели 1 млрд. лв. От държавните средства през ББР. Два от заемите, които бяха белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват, за обща сума от 228 млн. лв. Борисов познава ли Вълка, познава ли неговият юрист? Той самият е взел 150 млн. лв, които са необслужваеми. Истинският въпрос е къде са тези 228 млн. лв, и ГЕРБ, когато са давали тези заеми, знаели ли са, че тези пари никога няма да се върнат в държавата?”
Даниел Лорер заяви: „Буди недоумение защо ГЕРБ подеха темата ББР, защото това е възможност още веднъж да повторим какво се е случвало с тази банка през тези години. Ръководството на банката е право да търси външен капитал – тя трябва да търси допълнителни източници на финансиране освен държавата, както го е правила и в миналото.”

„Когато въпросната емисия е била обсъждана миналата година, пазарите за били изключително благоприятни, очаквало се е накрая лихвата да е под 1%. Настъпва войната в Украйна, финансовите пазари се затварят, а като се отварят – лихвите не са това, което са били, и банката вижда, че такава емисия трябва да се финансира с над 6% дълг. Вие бихте ли взели такъв товар за държавата? Тяхното решение да не го правят е правилно. Когато ПП дойде на власт миналата година, банката беше със 70 млн. лв. загуба, септември тази година е с 30 млн. лв. печалба.”

Той припомни и друг случай: „Нека спомена най-публичната, най-голяма пробойна в ББР – купуването на акции на Първа инвестиционна банка, с обществени пари пред цялото общество, на цена 5 лв. на акция, при положение, че на борсата тези акции струваха 2 лв. И до момента банката е провизирала 80 млн. лв. загуба по въпросната сделка с ПИК. Не разбирам защо ГЕРБ си причиниха тази болезнена памет отново.”

На въпрос от медии по повод самосезирането на прокуратурата се самосезира по казуса с кодовете, Петков заяви: „Приветстваме самосезирането. Министър-председателят Донев току-що каза, че няма как човек от политическа партия да държи какъвто и да е код. ЦИК даде възможност на всяка партия за достъп на този код. Искаме пълен одит, за да се даде сигурност на машините. Ако всеки ден се дава по една Борисовка, по една лъжа от ГЕРБ, целта е да се отвлекат данъците на хората, честният им вот.”

Той смята, че БСП влезе в хартиената коалиция и заедно с ГЕРБ и ДПС накърняват доверието на гражданите в машините: „И ГЕРБ, и ДПС са специалисти в подправянето на невалидни бюлетини, и сега се опитват да накарат хората да се съмняват в нещо, което работи.”

Петков също така информира, че предявява иск срещу Свиленски за лъжа и заяви, че ще продължи темата в българския съд.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14