Новини

Борисов седна в трона на византийските императори в Истанбул

  29.11.2022 19:51  
Борисов седна в трона на византийските императори в Истанбул

Вселенският патриарх Вартоломей I възглави вечерното богослужение, с което започна отбелязването на литургичните тържества в чест на Св. Апостол Андрей Първозвани.
Това е Тронният празник на Великата Христова Църква на Константинопол – Истанбул. Богослужението се проведе в древния патриаршески катедрален храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.
„За мен беше огромна чест, че Негово Всесветейшество Вартоломей, който стои на Трона на Св. Андрей, определи срещу него да застана на най-високото място в Православната църква – на Трона на някогашните императори на Източната Римска (Византийска) империя – точно аз. Тази чест ми беше оказана от патриарх Вартоломей I заради работата ми в името на православието“, посочи Бойко Борисов.
От името на ГЕРБ председателят на партията Бойко Борисов за вечерното богослужение, посветено в чест на първия Апостол – Св. Андрей, основател на Христовата Църква в днешен Истанбул, поднесе в дар на Вселенския Патриарх Вартоломей I патриаршески жезъл, който да стои в Патриаршията на Града на Божията Майка – Св. Дева Мария. Жезълът е в чест на дадения от Негово Всесветейшество каноничен Томос за автокефалия на Православната църква на Украйна, която Църква е единствена духовна опора на жертвите на кремълската война срещу православните украински събратя.
„За мен беше Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посетя българската църква “Свети Стефан” в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква.
След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий – духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора ми подари отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт. Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София“, заяви Борисов.

 

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14