Икономика

Организации настояват за 1000 лв. енергийна помощ за домакинствата

  29.11.2022 20:40  
Организации настояват за 1000 лв. енергийна помощ за домакинствата

Домакинствата да получават годишно по 1000 лв. енергийна помощ, които да идват от приходите от приетото на второ четене в бюджетната комисия облагане с 33 процента на свръхпечалбите на енергийните дружества, предложиха председателите на Института за развитие и управление на ресурсите (ИРУР) Георги Тошев и на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) и Пейо Майорски на пресконференция във вторник.

Сумата е индикативна, може и да по-голяма, и да се определя от парите, събрани от облагането на свръхпечалбите на енергийните компании, които може да надхвърлят 10 млрд. лв., според шефовете на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов и на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Според четирите организации помощ от свръхпечалбите и свръхприходите на енергийните компании, които се предвижда да влязат във Фонда "Сигурност за електроенергийната система", трябва да има и за малките и средни предприятия.

По-рано през деня бюджетната парламентарна комисия одобри допълнителното облагане с 33% на производителите и преработвателите на газ и нефт, каквото е изискването на еврорегламент. Тепърва ще се решава как да се изразходват събраните там средства. Предстои окончателно гласуване в пленарна зала, както и решение за прибиране на приходите на производителите на електроенергия над определена ценова граница, която обаче се оспорва от бизнеса. Според работодателите тя е прекалено висока и така се изземат по-малко от свръхприходите на електроцентралите и средствата за компенсации на бизнеса ще са по-малко. Тези помощи също не са определени.

Остава по-малко от седмица до влизането в сила на Регламент 2022/1854, а България все още няма разработени методики за неговото прилагане, алармираха четирите организации и припомниха, че именно той дава възможност на държавите членки да се справят с високите цени на енергията.

Протакането на вземането на тези решения от парламента или от правителството оставя домакинствата сами да се справят с енергийната криза и достигащата вече 40 на сто инфлация на потребителската кошница, смятат представителите на организациите.

Според тях предлаганата годишна енергийна помощ за домакинствата от 1000 лв. може да бъде прецизирана според броя на членовете на домакинството или да се определя към размера на обитаваното жилище. Тяхното мнение е, че парите трябва да се дават в брой и всеки да решава за какво да ги храчи.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14