Анализи

Петков не иска президента Румен Радев еднолично да контролира спецслужбите

  02.12.2022 16:24  
Петков не иска президента Румен Радев еднолично да контролира спецслужбите

Съпредседателя на ПП Кирил Петков смята, че не е редно президентът Румен Радев да има едноличен контрол върху службите за сигурност и заради това от ПП предлагат законодателни промени в тази посока.

"Аз много добре си спомням как като министър-председател в редовен кабинет нямах възможността да подменя нито един от шефовете на службите", допълни Петков. Това, което предложихме, е пак да има контрол - Министерският съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушват в комисия в парламента, така че да не може нещо да стане скрито-покрито“, обясни той. Според него това е една от причините да не ни приемат в Шенген, защото партньорите ни не били доволни от работата на службите.

"Истината е, че в момента президентът контролира всички служби, защото служебният кабинет дава възможност да може да подменяш шефовете на службите с подпис на премиера и президента, в служебното правителство той контролира и двете", обясни Петков.

Според лидера на ПП изпълнителната власт трябва да отговаря за сигурността, както е посочено в Конституцията. Той смята, че трябва да се дадат по-големи правомощия на парламента относно службите.

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14