Новини Свят

Тв каналът Дождь уволни известен тв водещ след огромен скандал в Латвия

  02.12.2022 17:12  
Тв каналът Дождь уволни известен тв водещ след огромен скандал в Латвия

Една от най-уважаваните руски медии, опозиционнят тв канал "Дождь", се забърка в огромен скандал. Телевизията, която е в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия, съобщи, че е освободила едно от знаковите си лица - водещия Алексей Коростелев.

Това се случва ден след като журналистът, призовавайки зрителите да съобщават за нарушенията при мобилизацията, заяви, че телевизионният канал "ще може да помогне на руските военнослужещи с оборудване за фронта".

"Решихме да спрем да си сътрудничим с Алексей Коростелев от днес. Това е много трудно решение за нас, но ръководството на "Дождь" смята, че то е единственото правилно и възможно", заяви в ефир ръководителят на новинарската служба на канала Екатерина Котрикадзе.

В четвъртък вечерта, по време на живото предаване "Тук и сега", Коростелев заяви:

"Изпратете ни имейли на [email protected] или ни пишете на нашия Telegram. Надяваме се, че много военнослужещи, включително и ние, ще успеем да помогнат с оборудване и основни удобства за фронта, например."

После фразата беше премахната от предаването, а главният редактор на канала Тихон Дядко (вписан в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия) се извини. Той заяви, че забележката на Коростелев е "подвеждаща за зрителите" и "създава впечатлението, че "Дождь" се занимава с подпомагане на руската армия".

"В тази връзка е важно да се отбележи следното: телевизионният канал не е участвал, не участва и няма да участва в подпомагането на оборудването на руската армия - на фронта или извън него", пише той в своя канал в Telegram.

След нахлуването на Русия в Украйна и въвеждането на наказателно преследване за разпространение на "военни фейкове", под което руските власти разбират всяка информация за войната, която се различава от официалните доклади на Министерството на отбраната, "Дождь" първо преустановява работата си, а след това напусна Русия. В Русия сайтът на канала е блокиран от Главната прокуратура. В момента предаванията на медията се излъчват от Рига, както и от студиа в Амстердам, Тбилиси и Париж.

Предаванията на телевизионния канал вече на няколко пъти предизвикаха недоволството на латвийските надзорни органи.

В петък стана ясно, че Национален съвет за електронни медии в прибалтийската република е глобил канала с 10 хил. евро за това, че е показал в ефир карта, на която анексираният Крим е отбелязан като руски, и заради думите "нашата армия" по отношение на руската армия.

Организацията заяви, че това е второто нарушение от страна на телевизионния канал. Ако има три "сериозни нарушения", съветът има право да отнеме лиценза на медията за излъчване в Латвия.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14