Икономика

Полша блокира ЕК за таван от $60 в цената на руския петрол

  02.12.2022 17:17  
Полша блокира ЕК за таван от $60 в цената на руския петрол

Полша засега категорично отказва да подкрепи плана на Европейската комисия за налагане на таван на цената на руския петрол от $60 за барел и по този начин блокира приемането на мярката. Според Варшава определената пределна цена не е достатъчно малка.

Снощи няколко европейски дипломати, цитирани от АФП, заявиха, че останалите 26 държави-членки са готови да приемат плана навреме, за да влезе той в сила в понеделник, заедно с ембаргото на ЕС върху руския суров петрол. А днес един от преговарящите заяви пред агенцията: "Мълчанието от Варшава е оглушително."

Ембаргото, което влиза в сила на 5 декември, ще попречи на доставките на руски суров петрол с танкери до Евросъюза, а тези доставки са 2/3 от вноса на страните-членки.

Енергийни експерти изчисляват, че Русия е спечелила 67 млрд. евро от продажбата на петрол на клиенти от ЕС след инвазията си в Украйна на 24 февруари. Това е повече от руския военен бюджет, който бе в размер на 60 млрд. евро преди войната,. Сумата също така е по-малка от общата финансовата и военната помощ, отпусната от държавите от ЕС в подкрепа на Киев.

От понеделник на танкерите вече няма да бъде разрешено да внасят руски суров петрол в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на санкциите чрез продажба в страни извън ЕС. Китай и Индия, например, не са ограничили вноса на руски петрол, но според плана на ЕК, на европейските застрахователи ще бъде забранено да покриват разходи на танкери, които превозват петрол на цени над $60 за барел.

Еврокомисията предложи при налагане на таван да влезе в сила и заповед, че ако търговската цена на петрола падне под $60 за барел, тогава таванът ще бъде намален, докато стане с 5% по-нисък от пазарния.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14