Анализи Новини

Еврокомисията настоява да сме в Шенген

  05.12.2022 20:58  
Еврокомисията настоява да сме в Шенген

България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че изпълняват всички изисквания за присъединяване към Шенген. Това заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, съобщава БТА. Допълнителните проверки, поискани от някои държави, показаха, че България и Румъния са повишили още повече защитата на външните граници, добави тя.

Изобщо нямаме такава информация, заяви Йохансон по повод твърденията на нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине "срещу 50 евро" подкуп. Съветът на ЕС разполага за предстоящото заседание в четвъртък с всички доклади, които показват, че България, Румъния и Хърватия изцяло изпълняват всички изисквания, посочи Йохансон. Тя изрази очакване гласуването на европейските министри на 8 декември да доведе до положителен за трите страни резултат.

Онези, които се съмняват в оценката на комисията, трябва да знаят, че разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол на границите, заяви и зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Мит е и е нечестно да се твърди, че разширяването на Шенген ще доведе до по-малко контрол, добави той.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14