Спорт

Хърватия надви драматично Япония след дузпи и се класира за четвъртфиналната фаза

  05.12.2022 21:56  
Хърватия надви драматично Япония след дузпи и се класира за четвъртфиналната фаза

Финалистът от Мондиал 2018 Хърватия се класира на четвъртфиналите на световното първенство по футбол в Катар, след като елиминира в 1/8-финален сблъсък тима на Япония след продължения и дузпи. Съперник на хърватите в следващата фаза ще бъде победителят от мача между Бразилия и Република Корея, който е по-късно тази вечер. Редовното време на срещата между Хърватия и Япония завърши 1:1. Азиатският тим откри с гол на Даизен Маеда в края на първата част. През второто полувреме Иван Перишич успя да изравни в 55-ата минута и вкара мача в продължения.

В продълженията отборите видимо бяха изтощени и темпото намаля, което доведе до няколко смени от страна на селекционерите, но атаките почти изцяло липсваха. Нови попадения не бяха реализирани и крайният изход бе решен чрез изпълнение на дузпи. Там пропуските изобилстваха. Такуми Минамино, Кауро Митома и Мая Йошида пропуснаха за Япния от бялата точка, а за Хърватия само Марко Ливая бе неточен. Марио Пашалич отбеляза решаващата дузпа, за да класира "шахматистите" на четвъртфинал.

Още във 2-рата минута Япония получи възможност, след като защитникът при центриране Шого Танигучи се извиси над останалите в наказателното поле и отигра с глава, но изстрелът премина встрани от вратата.

В 8-ата минута Иван Перишич отне кълбото на японски бранител, тръгна стремглаво към вратата и шутира. Вратарят на "самураите" Шуичи Гонда обаче се намеси стабилно и отрази изпълнението.

До 25-ата минута "шахматистите" логично бяха по-дейния състав на терена и съумяха да организира няколко стойностни атаки, които не бяха завършени с попадения. 

След 35-ата минута домакините постепенно се успокоиха и разиграваха една идея по-уверено, а противникът им чакаше евентуална неточност и разчиташе на контраатакуващи действия. 

В 41-вата минута нападателят Даичи Камада бе изведен по изумителен начин на чиста стрелкова позиция и стреля, но шутът профуча над напречната греда. 

В 43-ата минута Даизен Маеда изведе отбора на Хаджиме Мориясу напред в резултата, след като се озова непокрит в наказателното поле и съумя да се възползва от перфектно центриране и да отбележи за 1:0.

През второто полувреме избраниците на Златко Далич демонстрираха по-агресивна игра и съвсем резонно възстановиха паритета в двубоя.

В 55-ата минута Деян Ловрен намери с красиво подаване Иван Перишич, който надскочи отбраната на Япония и успя да преодолее Гонда. 

В 61-вата Рицу Дуан имаше възможност отново да изведе японците напред, но мощният му удар бе спасен след качествената изява на хландокръвния Доминик Ливакович. 

Минута по-късно феноменален изстрел от сериозна дистанция на Лука Модрич успя да затрудни стражът, но до нов гол не се стигна. 

В 77-ата минута Перишич имаше шанс да удвои след добър рейд. Рикошет в противников футболист обаче му попречи да се разпише за втори път в срещата. 

До края на мача резултатът остана непроменен и така се стигна до продължения, в които щеше да се реши крайният изход от двубоя. 

В първото продължение от 15 минути двата тима действаха предпазливо и действията в атакуващ план бяха сведени до минимум. 

В 104-ата минута крилото Кауро Митома преодоля куп футболисти, след което отправи мощен изстрел, който предизвика Ливакович за пореден път да покаже класата си между гредите. 

Във второто продължение също нямаше никакви запомнящи се ситуации и се стигна до изпълнение на 11-метрови наказателни удари. 

При дузпите Такуми Минамино и Кауро Митома бяха неточна при първите две изпълнения за Япония. При третата Такума Асан успя да вкара. Мая Йошида също се отчете с пропуск, който бе последен.   

За Хърватия Никола Влашич бе безапелационен при първата дузпа, Марсело Брозович също бе точен, но Марко Ливая подходи несериозно и пропусна. Решаващата дузпа изпълни Марио Пашалич, който класира отбора на Хърватия на четвъртфинал. 

Япония - Хърватия - 2:4, 1:3 при изпълнението на дузпи, 1:1 (1:0) в редовното време и продълженията

1:0 Даизен Маеда 43
1:1 Иван Перишич 55


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14