Новини

Радев: България започва подготовка за сечене на евромонети

  06.12.2022 16:11  
Радев: България започва подготовка за сечене на евромонети

Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, посочиха от Финансовото министерство. Новината първо съобщи президентът Румен Радев.

"Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цяла Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда. Признават се и усилията за гарантиране на макро финансова стабилност. Това е успех за България", посочи Радев в Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

Меморандумът за разбирателство е подписан на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, уточниха от Министерство на финансите.

„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа. Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, каза още държавният глава.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14