Икономика

Подготвят нови промени за пенсиите, слагат и нов таван

  06.12.2022 17:33  
Подготвят нови промени за пенсиите, слагат и нов таван

Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните 3400 лв. на 4200 лв., предлагат депутати от БСП с промени в закона за удължаване на бюджета, които са внесени между първо и второ четене в парламента. Ако промяната бъде приета, ще нараснат осигуровките, които плащат хората с най-високи доходи. Наред с това депутатите искат през следващата година да има две преизчисления на пенсиите, пише "Труд".

От 1 януари да бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., по схемата за преизчисление от 1 октомври 2022 г., но да бъде използван коефицент за всяка година трудов стаж в размер на 1,35, предлагат депутатите. А след това от 1 юли 2023 г. пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за страната за 2021 г. Същото предложение беше вкарано и с промени в Кодекса за социално осигуряване, но социалната комисия към парламента го отхвърли.

От БСП предлагат минималната заплата за държавните служители да стане 850 лв. А минималната заплата за страната да се определя като 50 на сто от средната за 12-те предходни месеца. Ако това предложение бъде прието, ще бъдат необходими допълнително над 700 млн. лв. разходи в държавния бюджет.
Обезщетенията за майките през втората година от майчинството да бъдат поне в размер на минималната заплата искат още депутатите. Да не се облагат доходите на младите хора до 26 години и месечните тредови доходи до линията на бедност, която за 2023 г. ще бъде 504 лв., искат още депутатите. Всички учебниди за учениците до 8-ми клас да са безплатни. А по 300 лв. за началото на учебната година да получат учениците от първи до четвърти, както и от осми клас, искат още депутатите.

За внесените предложения няма разчети какви допълнителни разходи са необходими и какъв би станал бюджетният дефицит, ако бъдат приети. Голяма част от предложенията вече бяха обсъдени в парламентарните групи и депутати коментираха, че всичко това е предизборен ход за пред избирателите.

Същевременно редица икономисти вече коментираха, че ако държавните разходи не бъдат ограничени, инфлацията ще продължи да бъде висока, ще изяжда спестяванията на гората, а цените в магазините ще растат. В резултат дори предложенията за по-високи социални плащания да бъдат приети, ще се окаже, че хората обедняват.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14