Свят

Украйна и Русия извършиха размяна на военнопленници

  06.12.2022 22:10  
Украйна и Русия извършиха размяна на военнопленници

По 60 военнопленници си размениха Русия и Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Руското министерство на отбраната съобщи, че 60-те освободени от Украйна руски войници ще бъдат превозени със самолет до Москва, за да получат медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Началникът на кабинета на президента на Украйна Володиир Зеленски Андрий Ермак приветства завръщащите се украинци като герои и каза, че сред тях има десетки, които са отбранявали град Мариупол, включително обсадения стоманодобивен комплекс „Азовстал“, докато Русия не ги принуди да се предадат през май.

„Продължаваме да връщаме защитниците на Мариупол - в днешния списък от 60 души 34 са от тях, включително 14 от „Азовстал“. Някои са ранени и ще получат всякаква необходима помощ в Украйна“, каза Ермак. Някои от освободените са държани на руска територия, а други в Оленовка, лагер за военнопленници в окупираната от Русия Донецка област в Украйна, добави той.

Украйна обвини Русия, че е извършила през юли военно престъпление, като е нанесла удар по Оленовка, в резултат на който загинаха десетки военнопленници. Русия заяви тогава, че Украйна е обстрелвала лагера.

Двете страни си размениха досега стотици военнопленници в серия от обмени през изминалите няколко месеца.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14