Новини

ГЕРБ се ядоса на президента заради промени във военния закон

  29.12.2022 12:34  
ГЕРБ се ядоса на президента заради промени във военния закон
  google

ЕРБ намери повод за сблъсък с държавния глава Румен Радев заради промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които служебното правителство спешно подготвя за внасяне в парламента, съобщи в. "Сега".

Законовите поправки бяха публикувани в портала за обществени консултации strategy.bg на 19 декември. Те се отнасят предимно до начина, по който български войници участват в операции и мисии заедно с бойци от съюзнически държави в т.нар. многонационални военни формирования. От ГЕРБ обаче изразяват притеснение най-вече промените в състава на Съвета по отбрана.

Това е съвещателен орган към военния министър, който му помага по редица важни въпроси - военния бюджет, плановете за развитие на въоръжените сили, рокадите във висшия команден състав на армията и т.н. Сега правителството предлага от състава му да отпаднат командирът на Съвместното командване на специалните операции, шефът на военното разузнаване и началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Това предизвика недоволството на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя съобщи за готвените промени с публикация във "Фейсбук" и се обърна директно към Румен Радев с въпроса: "Дали това ще помогне за по-информирани решения и качествено управление на отбраната в тази среда за сигурност и война на 300 километра от границата ни, г-н президент?"

Атанасова не посочва в какво конкретно вижда проблема, а протестира, че промените са пуснати за обществено обсъждане през празничните дни. От правителството обясняват, че законопроектът ще бъде отворен за обсъждане 14 дни, защото така се "налага от динамичната среда за сигурност".


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14