Новини

МУЗИКАУТОР: Дунавското хоро е със защитени авторски права и всяко негово публично изпълнение трябва да става след уреждането им

  29.12.2022 12:40  
МУЗИКАУТОР: Дунавското хоро е със защитени авторски права и всяко негово публично изпълнение трябва да става след уреждането им
  google

Символът на новогодишното празненство - Дунавското хоро, чийто композитор е Дико Илиев, е със защитени права до 2056 г. и всяко негово публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката МУЗИКАУТОР по повод предстоящите празненства.

"Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд", подчертават от сдружението.

"Дунавското хоро" е създадено от Дико Илиев докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Той е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за "народна музика", но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа, припомнят от МУЗИКАУТОР.

"Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони", коментира Иван Димитров - изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

От МУЗИКАУТОР напомнят, че при липса на валиден музикален лиценз ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерството на културата.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14