Новини

Партия иска амнистия на заграбения капитал

  29.12.2022 13:28  
Партия иска амнистия на заграбения капитал

Партия „Български гласъ“ настоява държавата да въведе амнистия по отношение на заграбения капитал, заяви в свой пост юристът Георги Попов, който е и зам.-председател на организацията. Според него хората и фирмите, които са изнесли или изнасят средства от България, за да ги крият, трябва да бъдат облагани с допълнителен данък от 10% данък плюс да бъдат задължавани да правят дълготрайна инвестиция в бизнес в страната, която да е 30% от стойността на средствата.  

„В България може да се подобри животът на обикновения човек. Българите и чужденците, които са изнесли своя капитал зад граница, се страхуват да го върнат, за да не бъдат подложени на преследване от страна на властта. Тези средства са необходими за българската икономика“, обясни Попов. Според него държавата трябва да приеме закон за амнистията. Тя трябва да обхваща не само изнесените навън средства, но и укритите от данъчните власти пари у нас. Предвижда се по този начин да се привлекат два вида капитали - пари, които са излезли от страната поради лошите инвестиционни възможности и тези от сивата икономика, посочи Георги Попов. 

Легализирането на сивата икономика е един от основните аргументи в полза на амнистията. Няма точна оценка какъв процент от БВП е в сивата икономика. В различните изследвания той се движи от 20 до 40 процента. Приема се за нормално статистиката да не може да обхване около 10-12% от БВП. Така че дори при най-оптимистичния вариант - в сферата на сенчестата икономика да се създава около 20 на сто от БВП, нейният дял пак е твърде висок и са наложителни мерки по-голяма част от тези дейности да бъдат изкарани на светло.  


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14